Záujem slovenských firiem o environmentálnu schému EMAS výrazne stúpa

Značkou EMAS sa na Slovensku v súčasnosti môže pochváliť 70 spoločností, pričom väčšina z nich podniká v stavebnom sektore. Čoraz viac firiem má záujem znižovať dopad svojej činnosti na životné prostredie, a preto implementujú opatrenia na ochranu biodiverzity a znižovania negatívnych dôsledkov, napríklad v prípade havárií. Efektívne tak znižujú ekonomické náklady a šetria zdroje. Funkciu príslušného orgánu pre EMAS vykonáva Slovenská agentúra životného prostredia, na základe poverenia Ministerstva životného prostredia.

Schéma pre environmentálne manažérstvo a audit – EMAS – je dobrovoľný nástroj Európskej únie vytvorený pre verejné i súkromné organizácie. Pomáha hodnotiť, riadiť a zlepšovať ich environmentálne správanie. Čoraz viac slovenských firiem si uvedomuje, že týmto krokom deklaruje svoj záujem o zlepšenie environmentálneho správania nad rámec daný zákonom a uprednostňuje systémový spôsob riadenia environmentálnych problémov spojených s rozvojom svojej činnosti.

Záujem spoločností podnikajúcich na Slovensku o schému EMAS výrazne stúpa najmä od roku 2020, kedy sa do nej zaregistrovalo 19 organizácií. V roku 2021 to už bol dvojnásobok, pribudlo 38 nových organizácií. Jednou z motivácií k zapojeniu do schémy je nepochybne finančný benefit prostredníctvom znižovania nákladov cez opätovné použitie, recykláciu a znižovanie využívania zdrojov a energie. Za jednu z najväčších výhod považujú spoločnosti jasnú identifikáciu úloh a zodpovedností za riadenie environmentálnych otázok.

Minulý rok značka EMAS oslávila 25 rokov. V rámci Európy je zárukou zodpovedného environmentálneho správania. Transparentným komunikovaním s verejnosťou dáva zapojeným organizáciám možnosť poopraviť negatívne vnímanie niektorých odvetví priemyselnej výroby. Vo zverejnených vyhláseniach organizácie predstavujú svoje environmentálne ciele, zámery a hodnoty. Potenciálni partneri vnímajú organizáciu zapojenú do schémy EMAS ako inovatívnejšieho, zodpovednejšieho a na problémy životného prostredia dbajúceho partnera.  

O začlenenie do schémy EMAS sa môže uchádzať každá organizácia, ktorá:

1. vykoná úvodné environmentálne preskúmanie svojich činností, výrobkov a služieb, 
2. zavedie a udržiava systém environmentálneho manažérstva (EMS),
3. vykoná interný environmentálny audit,

4. vypracuje environmentálne vyhlásenie, ktoré je po úspešnom ukončení procesu zverejnené v registri EMAS,
5. dá si overiť svoj proces environmentálneho preskúmania, systém environmentálneho manažérstva, postup auditov a environmentálne vyhlásenie environmentálnym overovateľom,
6. predloží príslušnému orgánu žiadosť o zápis do registra

 

 

Viac informácií nájdete tu:

https://www.emas.sk/  

https://www.facebook.com/EMAS.sazp

 

EMAS funguje v európskej spoločnosti od roku 1993, kedy nariadenie Rady EHS č. 1836/93 podporilo dobrovoľnú participáciu organizácií z priemyselného sektora EÚ v tejto schéme. Postupne bola schéma otvorená pre ďalšie sektory. V súčasnosti je otvorená pre všetky sektory hospodárstva a všetky typy organizácií verejného a súkromného sektora.  Slovenská republika ju do svojho právneho poriadku transponovala v roku 2002 a o desať rokov neskôr bol transponovaný EMAS III, konkrétne zákonom NR SR č. 351/2012 o environmentálnom overovaní a registrácii organizácií v schéme EÚ pre environmentálne manažérstvo .

 

 

 

Podobné články