Univerzitná záhrada na UPJŠ v Košiciach: miesto pokoja v centre mesta

S myšlienkou skrášliť areál Filozofickej fakulty na Moyzesovej 9, a zároveň ho doplniť o edukačné prvky prišli členky a členovia Rady pre zelenú univerzitu ešte minulý rok na jednom zo svojich pravidelných stretnutí.  S občianskym združením BotaniKE sme sa rozhodli sa zareagovať na výzvu Slovenskej agentúry životného prostredia a podarilo sa im získať nenávratný finančný príspevok Zo zeleného vzdelávacieho fondu na realizáciu Univerzitnej záhrady. Čo všetko je jej súčasťou?

Dominantu záhrady tvorí environmentálno-vzdelávací náučný chodník, ktorý vznikol dobudovaním návštevníkmi areálu vyšliapanej trávnatej cestičky na plnohodnotný chodník. Realizátori projektu sa tak rozhodli rešpektovať prirodzene vzniknutú migračnú trasu od budovy Minerva k budove Sokrates.

 V okolí chodníka boli zároveň inštalované poznávacie tabule s informáciami o vegetácii v areáli, realizovanom projekte a tipmi na udržateľnejší život. Keďže v blízkosti sa nachádza študentstvom veľmi obľúbená univerzitná kaviareň, nezabudlo sa ani na miesto na relax, ktoré poskytujú pohodlné lehátka a drevená hojdačka.

A aká by to bola záhrada bez kvetov? Upcykláciou vzniklo päťvyvýšených záhonov – pre každú fakultu jeden (nezabudnite sa prísť odfotiť!) a trávnaté plochy v areáli boli oživené bohatou výsadbou kvitnúcich rastlín a byliniek. Bonusom je založenie nekoseného lúčneho porastu na okraji areálu, aby aj v centre mesta mohla byť Univerzitná záhrada oázou pre rôzne druhy živočíchov, najmä pre opeľujúci hmyz. Takéto opatrenia v dobe úbytku zelene a klimatických zmien sú životne dôležité.

Veríme, že zrevitalizovaný priestor v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach sa pre študentov a zamestnancov univerzity stane atraktívnejším a prívetivejším. Prídete sa pozrieť?

Podobné články