Učiteľky a učitelia z celého kraja sa zúčastnili krajského fóra „Kedy zvoní na envirovýchovu?“

Banskobystrický samosprávny kraj vníma stav a kvalitu svojho životného prostredia a uvedomuje si potrebu zlepšovania environmentálneho povedomia obyvateľov ako aj návštevníkov kraja. Svoju pozornosť zameriava aj na stredné školy, ktorých je zriaďovateľom a ktoré chce podporiť vo výučbe environmentálnej výchovy a realizácii opatrení na zníženie ich ekologickej stopy.

Aby podpora bola nastavená efektívne a cielene, stretli sme sa s pedagogickými zástupcami škôl a prostredníctvom riadenej diskusie vo fokusových skupinách zisťovali napríklad: Akou formou a v akých priestoroch sa envirovýchova vyučuje? Majú učitelia k dispozícii potrebné pomôcky? Ako prebieha spolupráca so školskou komunitou pri plánovaní a realizácii enviroprojektov? Majú koordinátori envirovýchovy záujem stretávať sa a vymieňať si skúsenosti?

Učiteľky a učitelia ocenili možnosť stretnúť sa osobne a spoznať svojich kolegov, ktorí sa venujú enviro témam. Niektorí však vyjadrili záujem zúčastniť sa stretnutia online, a tak pripravujeme doplnkovú online fokusovú skupinu na zozbieranie čo najväčšieho množstva potrebných informácií.

Fórum pripravil tím koordinátoriek participácie a Oddelenie územného plánovania a životného prostredia. V najbližších týždňoch budú vyhodnocované všetky získané dáta a následne ešte bude na školy zaslaný doplnkový dotazník s cieľom doplniť a upresniť ďalšie informácie, ktoré poslúžia ako zdroj pre tvorbu koncepcie envirovýchovy BBSK a nastaveniu opatrení podpory pre rozvoj envirovzdelávania na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Toto podujatie je podporené z Európskeho sociálneho fondu.

Názov projektu: Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík II.

Kód projektu ITMS2014+: 314011CQM9

Prijímateľ NFP: Úrad splonomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti

Podobné články