Stredoškoláci majú už len týždeň na uchádzanie sa o prestížne dvojročné štipendium na školy United World Colleges v Taliansku, Tanzánii, Indii či Bosne a Hercegovine.

Slovenská národná komisia United World Colleges (UWC), zložená z absolventov UWC škôl, spustila výberové konanie o štipendiá na 4 UWC školách UWC Adriatic v Taliansku, UWC Mostar v Bosne a Hercegovine, UWC East Africa v Tanzánii a UWC Mahindra College v Indii. O štipendium sa môžu uchádzať študentky a študenti 2. alebo 3. ročníka stredných škôl, ktorí k 31. decembru 2022 nedovŕšia vek 18 rokov.

Celosvetová sieť osemnástich medzinárodných stredných škôl United World Colleges, založená v roku 1962, ponúka dvojročný akademický program International Baccalaureate (IB). Vzdelávanie prebieha v medzinárodnom prostredí, pričom na každej škole je reprezentovaných približne 70 národností z celého sveta. Za posledné dve desaťročia ukončili UWC desiatky absolventov zo Slovenska, ktorí pokračovali na vysokých školách v USA, Spojenom Kráľovstve, Kanade a iných krajinách sveta a našli si uplatnenie v zahraničí, ale aj na Slovensku. Nájdeme medzi nimi vedkyne, spisovateľov, líderky environmentálnych organizácií.

“Dva roky na UWC mi doslovne otvorili dvere do sveta a poskytli zážitky, z ktorých čerpám dodnes. Takým bolo napríklad zdieľanie izby s angličankou, kanaďankou, thajkou a slečnou z Trinidad a Tobago, školský zájazd do Maroka či dlhodobé dobrovoľníctvo vo Venezuele. Spoznať a učiť sa od ľudí z najrôznejších kútov sveta mi zmenilo optiku, cez ktorú vnímam svet. Po UWC som študovala v USA, Taliansku a Fínsku. Zozbierané skúsenosti teraz využívam na podporu environmentálneho vzdelávania na Slovensku, lebo vďaka UWC viem, že kvalitné vzdelávanie môže byť nielen zábavou ale aj silou, ktorá zmení svet," uviedla Boglárka Kurka Ivanegová, absolventka UWC Atlantic v Spojenom kráľovstve. 

Medzinárodné stredné školy UWC sú založené na presvedčení, že vzdelanie má silu spájať ľudí, krajiny a kultúry a tak priniesť mier a udržateľnú budúcnosť. Ich zámerom je vychovať svojich študentov a študentky ku kritickému mysleniu, globálnemu občianstvu, citlivému prístupu k ľudskej diverzite, osobnej iniciatíve a environmentálnemu povedomiu. Formálne vzdelávanie na týchto školách sprevádza bohatá ponuka rôznorodých mimoškolských aktivít. 

Štipendiá na UWC školy zahŕňajú školné, ubytovanie a stravovanie, nákup kníh a učebných pomôcok. Výška štipendia je vždy určená na základe finančných možností rodiny študenta. Termín na podanie prihlášky je 19.1.2021. Viac informácií, ako aj online prihlášku nájdete na webovej stránke www.uwc.sk .

Podobné články