Skombinuj sa

Januárová výzva SKOMBINUJ SA v rámci témy Zmobilizuj sa vás aktivovala vo dne aj v noci, aj ráno. Zaslané fotky presne vystihli, že naše cestovanie nie je obmedzené časom a ani priestorom. Preto významnú rolu hrá, ako sa prepravujeme, aké formy dopravy si zvolíme pri našich denno-denných cestách.

Mesačná výzva sa zamerala na výmenu auta. „Štyri kolesá s piatimi miestami“ (častokrát nenaplnené cestujúcimi) ste mali nechať v garáži odpočívať a snažiť sa ich nahradiť alternatívnymi dopravnými prostriedkami, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a ku klíme, ktoré sú efektívnejšie v našej mestskej a prímestskej doprave, alebo ktoré sú prospešnejšie pre naše zdravie. Ak sa pozrieme na PYRAMÍDU HIERARCHIE DOPRAVY (lietadlo, auto, autobus, vlak, električka, bicykel, kolobežka pod.) máme vždy na výber aký dopravný prostriedok si zvolíme pri našich cestách.

Aké výsledky ste dosiahli v udržateľnej mobilite vlastnou silou?

Do výzvy sa zapojilo vyše 533 jednotlivcov, taktiež školské skupiny aj rodiny.

Teší nás, že pri každodennom presúvaní mnohí z vás uprednostňujú „pešobus“, a to aj na viackilometrové vzdialenosti. Niektoré zaslané údaje z krokomeru alebo aplikácie ukazujú, že ste „odkrokovali“ aj vyše 10 km vzdialenosti. V priemere sa však zaznamenali 5 kilometrové vzdialenosti, napr. z dediny do dediny, zo školy domov, z obchodu domov, na stanicu (vlakovú alebo autobusovú) atď.

Pri priaznivom počasí si viacerí z vás menili štyri kolesá za dve alebo tri, vytiahli ste si bicykle alebo kolobežky, ale boli aj takí, ktorí zamenili koleso za štyri nohy a  išli na prechádzku na koni ako najobľúbenejšom dopravnom prostriedku našich predkov.

Nezanedbateľný objav, spojený s touto výzvou bol, že sa dajú ušetriť aj peniažky (výmenou auta za bicykel alebo kolobežku). Tomáš K. vypočítal, že denne na svojej 15 km trase (do školy a späť) bicyklom (ak zohľadňuje len pohonnú hmotu) ušetrí cca 5 € za deň. Predstavme si, koľko by ušetrila rodina, ak by jej členovia nemuseli cestovať denne viac ako 15 kilometrov (mali by na dosah školu, pracovisko, obchody, rekreáciu atď.) a nemuseli vlastniť autá.

Veď „všetky skutočne skvelé myšlienky vznikajú pri chôdzi. (Friedrich Nietzsche), stojí to za zmenu.

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/citaty/2126853-franz-kafka-cesty-sa-tvoria-chodzou/

Zelený balíček „greenfluencera“ tentokrát získava náhodným žrebovaním Marianna T. V., ktorej celá rodina sa zapojila do výzvy, a auto sa snažili celý mesiac držať v garáži. Z ďalších účastníkov, ktorí absolvovali výzvu kolektívne, máme výhercu Annu A. s deťmi z MŠ Krškany. Srdečne gratulujeme výhercom. Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie:

„Som z Popradu a bývame v mestskej časti Kvetnica vzdialenej od školy asi 7 km. Na jar, v lete a na jeseň chodíme často zo školy peši, alebo na kolobežkách po cyklochodníku. Už sme išli do školy aj na bicykloch. Ale teraz v zime chodíme vláčikom do Gánoviec a potom peši popod les asi 2 km k nášmu domčeku. Máme to s bratom veľmi radi, je to také dobrodružstvo.“ – Natálka K., Gánovce

„Dnes sa moji rodičia rozhodli ,že pôjdeme na cintorín zapáliť sviečku. Väčšinou chodíme autom, ale dnes som ich prehovorila, aby sme išli pešo a zistili, že to bolo oveľa lepšie a dokonca aj náš pes bol spokojnejší.“ –  Karolína I.

S alternatívnymi prostriedkami prepravy mám veľmi dobrú skúsenosť, využíval som ich už aj pred touto výzvou, ale až teraz som sa zamyslel nad tým, koľko môžem ušetriť emisií, ale aj peňazí napríklad v mojom prípade jazdou na bicykli do školy na trase 15 km.  Za 1 deň môžem ušetriť až 5 € na benzíne. A k tomu celému získam kondíciu a silu." Tomáš K.

„Keďže naša materská škola je situovaná v obci, každý deň využívame ,,pešobus” na presun. Máme okolo seba veľa nádherných miest, ktoré navštevujete celoročne. V každom ročnom období majú svoje čaro. Do výzvy sa celoročne zapájajú aj rodičia, ktorí vodia svoje deťúrence do MŠ ,,pešobusom” a vedú tak ku zdravému životnému štýlu a chráneniu prírody aj svoje deti.”  Mária B. (Ružomberok)

Na čo sa môžeme tešiť vo februári?

Vo februári vás čaká téma V práci som cool a výzva Zatepli sa.

Väčšina z nás chodí pravidelne do práce a tí mladší do škôl a škôlok. Trávime tam nezanedbateľnú časť dňa. Práca v uzavretých priestoroch, teda v budovách si vyžaduje určitý komfort. Určite poznáte situáciu, keď v zime sedíte za počítačom v bunde či deke. Naopak, počas horúčav, ktoré nastupujú už na jar, sa zase potíte za oknami kancelárií či škôl bez toho, aby ste čo i len pohli brvou. Na rad prichádza kúrenie a klimatizácia, ktoré zvyšujú nielen náklady na prevádzku, ale aj našu uhlíkovú stopu (množstvo skleníkových plynov vypúšťaných do atmosféry).

V kanceláriách sa snažíme vytvoriť príjemnú atmosféru. Nároky na teplo a pocit pohody môžu byť pre každého kolegu subjektívne iné. Skúste sa dohodnúť na spoločných pravidlách a zostaňte COOL aj vďaka vášmu prístupu k šetreniu energiami. Znížte o 1°C teplotu v kancelárii, triede či kabinete a zateplite sa inými spôsobmi.

Poďte s nami do toho. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie je potrebné výzvu splniť do konca mesiaca február.

Už teraz sa tešíme na vaše nové príspevky.

Tím klímaTYzuj sa

Podobné články