Prvá stredná škola v Žilinskom kraji sa učila ako vyučovať vonku

Tím učiteľov a učiteliek z Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci sa zúčastnil zážitkového kurzu o učení vonku, ktorý sa realizoval v rámci projektu: Zvyšovanie kvality environmentálneho vzdelávania v Žilinskom kraji.

Dvojdňový kurz prebiehal v priestoroch samotnej školy, pričom väčšina aktivít sa odohrávala práve vo vonkajších priestoroch školy. Aj napriek chladnému počasiu vládla na kurze dobrá nálada a radosť z učenia. Pedagogičky a pedagógovia z Obchodnej akadémie v Čadci sa v rámci kurzu dozvedeli o metodike učenia vonku pre rôzne predmety a benefitoch, ktoré takéto učenia má pre žiakov či žiačky. Debatovalo sa o možných prekážkach pri prenose vyučovania von. Kurz viedla trojica skúsených lektorov z CEEV Živica, ktorí si spolu s pedagógmi a pedagogičkami vyskúšali interaktívne aktivity priamo v okolí školy. Pedagógovia a pedagogičky pracovali veľkú časť kurzu v skupinách a v závere kurzu obdržali portfólio aktivít učenia vonku pre rôzne predmety podľa svojich aprobácií. Kurz je zároveň aktualizačným vzdelávaním, čo pomôže škole v splnení povinnosti v zmysle § 57 zákona č. 138/2019 Z. z.

V rámci projektu sa bude kurz učenia vonku realizovať ešte na dvoch školách, a to na SOŠ elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku a na Gymnáziu J. Lettricha v Martine.

Projekt „Zvyšovanie kvality environmentálneho vzdelávania v Žilinskom kraji“ je realizovaný s podporou Environmentálneho fondu.

Podobné články