Prečo nestavať v prírode kamenných mužíkov ?

Stavanie kamenných mužíkov je negatívny fenomén, ktorý sa rozmohol v chránených územiach či už na Slovensku alebo aj v zahraničí.

Vyzerá to ako nevinná zábavka, avšak z pohľadu prírody sa o zábavu nejedná. Pri masovej výstavbe týchto mužíkov, s ktorou sa môžeme stretnúť na území NP Malá Fatra napr. v Jánošíkových dierach či v okolí Veľkého Kriváňa, dochádza k degradácii biotopov, k ničeniu rastlín či usmrcovaniu živočíchov.

V prípade, že k stavaniu mužíkov dochádza v blízkosti vodných tokov, kedy kamene sú vyberané z vody, dochádza k usmrcovaniu vzácnych lariev vodného hmyzu, ktoré sú naviazané práve na vodné prostredie. Jedná sa napríklad o larvy pošvatiek - rad starobylého hmyzu, ktorý sa začal vyvíjať na Zemi pred niekoľkými desiatkami miliónmi rokov. Taktiež sú na kamene vo vode naviazané aj larvy ďalšieho radu starobylého hmyzu - potočníkov, ktoré si vyrábajú schránky napríklad z ihličia, kamienkov, lístia či dreva. Schránka potočníkom slúži na ochranu mäkkého tela pred predátorom či pred silným prúdením. Pomocou tejto schránky sa taktiež vedia prichytiť o väčšie kamene v potoku. Larvy ako aj dospelé jedince vodného hmyzu slúžia aj ako potrava pre hmyzožravého vtáka vodnára potočného, ktorého potrava tvorí celoročne hmyz, za ktorým sa aj počas najchladnejších mesiacov ponára pod vodnú hladinu. Schopnosť ponárať sa a loviť potravu pod vodnou hladinou má vodnár ako jediný z našich spevavcov.

Stavaním kamenných mužíkov v hrebeňových partiách zas návštevníci prispievajúk k zvýšenej erózii chodníkov. Tiež dochádza a k ničeniu vzácnych druhov rastlín, ako napr. dryádke osemlupienkovej, ktorá je glaciálnym reliktom, ide teda o pozostatok vegetácie z doby ľadovej. Kamene na hrebeni slúžia aj ako úkryt pre rôzne druhy plazov.

V neposlednom rade ide tiež o bezpečnosť návštevníkov. V prípade, že sa ku takejto stavbe postaví dieťa a kamene sa zrútia, môže dôjsť k zraneniu. Taktiež v prípade, že sú kamenní mužíci postavení v kopci a dôjde k zrúteniu, kamene môžu zraniť aj turistov prechádzajúcich nižšie.

V minulosti, keď sme informovali a upozorňovali na tento problém sa mnohí čitatelia ohradzovali, že predsa toto nie je najväčší problém pre prírodu či konkrétne NP Malá Fatra. Áno, sme vedomí toho, že príroda v NP Malá Fatra čelí mnohým iným a väčším problémom, ktoré sa snažíme našou prácou riešiť. Avšak pokladáme za dôležité upozorňovať aj na tento problém. Pretože kým iné problémy si vyžadujú dlhú a systematickú prácu, tento problém je možné aspoň čiastočne riešiť aj príspevkom ako je tento, kedy Vám - naším návštevníkom vysvetlíme, prečo nie je vhodné stavať kamenných mužíkov. Osvedčilo sa nám aj trpezlivo vysvetľovať tieto dôvody priamo v teréne. Pretože veľakrát je stavanie mužíkov len o nevedomosti. Ďakujeme Vám všetkým, ktorí sú disciplinovaní a aj malými krokmi pomáhajú spolu s nami prírode.

Podobné články