ENVIROPROJEKT 2022 - Prírodné a kultúrne dedičstvo v okolí školy

„Zasadiť strom znamená vykonať čin vzájomnosti a lásky k blížnym. Pretože ten, kto ho sadí, nie je ten, ktorý usadne v jeho tieni.“                                                      Marcel Prévost

 

Dlhodobý koncepčný zámer našej školy vychádza z cieľov ŠkVP s dôrazom na environmentálnu výchovu. V rámci tejto témy ako aj témy Ochrana a tvorba životného prostredia v škole je naším cieľom premena školského areálu na „učebňu pod holým nebom“.  

V súlade s týmto cieľom a vďaka rozvojovému projektu Enviroprojekt  2022 s témou Prírodné a kultúrne dedičstvo v okolí školy bola zelená učebňa obohatená o ovocnú alej, ktorá ponúka žiakom rozvíjať svoje teoretické vedomosti i praktické zručnosti už dnes, ale je základom získavania zručností a poznania aj pre nasledujúce generácie.

 Názov projektu „Naj še nam tu zdravo žije“

"U prirodze škola šickich vonka vola" - Učenie v prírodnom prostredí a na čerstvom vzduchu so sebou prináša množstvo výhod, preto sme sa rozhodli vytvoriť školákom vhodné podmienky. Priestor v okolí školy sa nám podarilo zmeniť na prostredie, ktoré žiakom a pedagógom ponúka vyučovanie realizovať priamo v ňom. Výsadbou ovocnej aleje tak k pôvodným druhom lesných drevín, krovín a liečivých bylín pribudla možnosť poznávania našich pôvodných druhov ovocných stromov a ovocných krov i možnosti ich pestovania a využitia. V rámci workschopu s naším bývalým žiakom, Ing. Martinom Danilákom, v súčasnosti pracovníkom Štátnej ochrany prírody SR, sa žiaci dozvedeli aj o dôležitosti ich udržiavania a ochrany.

„Robotni pčolki“ - Svoje zručnosti a pracovné schopnosti si starší žiaci mohli vyskúšať a overiť pri samotnej výsadbe týchto stromov. V záhrade si vysadili kráľovský orech, čerešne, hrušky, jablone, slivky, maliny, ríbezle, egreše a tešili sa, že aj keď už nebudú žiakmi školy,  ostane po nich niečo, čo poteší a poslúži iným. Do projektu sa zapojili aj mladší žiaci, ktorí spolu so svojimi vyučujúcimi zozbierali recepty „starých mám“, a tak pripravili tradičný receptár, ktorý poslúži im, ale aj ich nasledovníkom pri príprave zdravých jedál. Tešia sa už na bioovocie vypestované vo vlastnej „záhradke“, ktoré budú spracúvať v školskej kuchynke, podľa ich najchutnejších receptov. A keďže sme Zemplínčania, tak sme využili na zachovanie tradícií aj uchovanie ľubozvučného nárečia. Receptár  v „zdravom šate“ ponúkame žiakom aj receptami v nárečí.

"Šviži vitrik, cepli slunko, u hlave rodzi veľo novich dumkov" - Všetkým žiakom i návštevníkom školy veľmi dobre poslúži aj hravá edukačná tabuľa Koleso vedomostí – plody zo záhrady, ktorú sa nám podarilo zakúpiť práve vďaka tomuto rozvojovému projektu a nezabudli sme ani na význam včielok pre život nás všetkých.

Ďakujeme MŠVVaŠ SR, že sme mohli náš projekt uskutočniť. Dúfame, že v budúcich rokoch  úroda obohatí jedálniček našich žiakov.

 

21.06.2023 - Prvotiny z nášho ovocného sadu

Dnes sme urobili ochutnávku z prvej našej úrody. Foto v galérii.

Podobné články