Environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta 2022

Projekt Environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta 2022 s cieľom podporiť zvyšovanie povedomia v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia.

Názov príjemcu dotácie: Slovenská agentúra životného prostredia

Názov projektu: Environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta 2022

Poskytovateľ: Environmentálny fond

Výška poskytnutej dotácie: 30 643,00 €

Obdobie realizácie: 11/2022 - 06/2023

Cieľom projektu je vhodne zvolenými formami s ohľadom na ich efektívnosť a vypovedaciu schopnosť zabezpečiť podporu environmentálnej osvety a vzdelávania a podporu zvyšovania povedomia v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia prostredníctvom nasledovných aktivít:

Aktivity projektu:

1. Podpora environmentálnej osvety a vzdelávania:

- Propagačné materiály s potlačou loga portálu Ewobox. V rámci projektu sa obstarali propagačné predmety s potlačou loga portálu Ewobox, ktoré boli určené ako ocenenia pre záujemcov, pre podporu propagácie portálu, ale aj ako ceny do rôznych súťaží. Podpora realizácie  environmentálnych vzdelávacích programov a súťaží s environmentálnou tématikou pre deti, žiakov, študentov a širokú verejnosť. V rámci aktivity sa zabezpečili propagačné predmety s potlačou : peračník korok, korková sada (zápisník a pero), kovová fľaša, farbičky v škatuľke z dreva, omalovanka, bavlnená taška v kombinácii s korkom, sťahovací batoh s korkom, skladací dáždnik, drevená plážová súprava a búdka pre vtáčiky.

- Ceny do programov a súťaží a rôznych výziev s environmentálnou tematikou pre deti, žiakov, študentov a širokú verejnosť. V rámci aktivity sa zabezpečili ocenenia do programov a súťaží : čelovka, termoska, outdoorové multifunkčné náradie, skladacia karimatka penová, vreckový nôž, batoh s objemom 10 l, batoh s objemom 20 l, batoh s objemom 25 l a lekárnička.

- Cycloquesting v CHVÚ Ostrovné lúky: Zabezpečenie základného cyclo-vybavenia pre SEV Dropie - 2 stojany na bicykle s prístreškom, 10 bicyklov (s prilbami) a 2 sady základného vybavenia na drobné opravy a údržbu bicyklov.

Osveta a zvyšovanie environmentálneho povedomia v oblasti starostlivosti o krajinu

- Súťaž Dedina roka vyplýva z členstva SR v ARGE. Pravidelným organizovaním národného kola SDR od roku 2001 (súťaž sa organizuje dvojročne) sa monitoruje realizácia environmentálnych opatrení udržateľného rozvoja, vyplývajúcich najmä z medzinárodných záväzkov a úspešnosť realizácie POD. Zameriava sa na prezentáciu dosiahnutých výsledkov v oblasti starostlivosti o vidiek, konkurencieschopnosti, výnimočnosti a schopnosti slovenských dedín prinášať inovatívne riešenia do procesu starostlivosti o svoje prostredie. Súťaž Dedina roka je motiváciou pre obce propagovať svoje úspechy. Zapojením sa do Súťaže o Európsku cenu obnovy dediny posúva SR vnímanie obnovy dediny a rozvoja vidieka na európsku úroveň. Súťažiace obce musia prezentovať komplexne vykonávaný rozsah rozvoja dediny v hodnotených oblastiach, pričom tieto ciele by mali prezentovať udržateľnosť v nasledujúcich bodoch:

  • Udržovať kvalitu životného prostredia na vysokej úrovni,
  • chrániť čistotu vody, vzduchu, pôdy,
  • využívať environmentálne šetrné technológie a postupy,
  • implementovať opatrenia na zmiernenie dopadov zmeny klímy,
  • pri výsadbe zelene propagovať pôvodné a krajové odrody,
  • podporovať environmentálnu výchovu a vzdelávanie svojich občanov.

V rámci aktivity sa zabezpečili ocenenia pre obce umiestnené v súťaži Dedina roka 2022 : Traktorová kosačka – pre druhé a tretie miesto, krovinorez – pre ocenené obce v jednotlivých kategóriách, ktoré napomôžu víťazným obciam napĺňať environmentálne ciele znižovania množstva komunálneho odpadu a prispejú k starostlivosti o zeleň v obciach.

 

Projekt bol zrealizovaný s podporou Environmentálneho fondu.

 

Podobné články