Zorganizujte diskusiu typu Peer Parliament o zmene klímy

Máte vo svojom okolí ľudí, ktorí sa vyznajú do problematiky zmeny klímy a radi o tom diskutujú? Ste organizačný typ? Staňte sa organizátorom diskusie typu Peer Parliament.

Usporiadanie stretnutia resp. diskusie Peer Parliament znamená, že dáte dokopy skupinu 5 až 10 ľudí, ktorých zaujímajú témy súvisiace so zmenou klímy – rodinu, priateľov, kolegov, susedov – a moderujete diskusiu pomocou dostupných podporných materiálov.

Na výber máte tri témy na diskusiu:

1. Mobilita, hlavná otázka do diskusie: Ako sa presúvame a cestujeme?

2. Energia, hlavná otázka do diskusie: Ako vyrábať energiu ekologicky a spravodlivo?

3. Spotreba, hlavná otázka do diskusie: Ako konzumujeme?

Hlavným cieľom každého stretnutia Peer Parliament bude vytvoriť výstupy (výsledky hlasovania v malých skupinách), ktoré budete môcť prostredníctvom webovej platformy sekretariátu Európskeho klimatického paktu odoslať priamo Európskej komisii. Výstupmi z jednotlivých diskusií sa budú zaoberať odborníci v rámci Konferencie o budúcnosti Európy v roku 2022. Stretnutia je možné organizovať fyzicky alebo aj online.

Peer Parliaments sú jedným z mnohých prostriedkov, ktorými chce Európska Únia dopomôcť k cieľu - stať sa do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom. Potrebujeme preto vytvoriť priestor pre diskusiu ľudí z rôznych kútov EÚ, aby mohli spolu zdieľať nápady aj obavy a hľadať spoločné riešenia. 

Pre ľahšiu orientáciu  pre vás slovenský národný koordinátor pre Európsky klimatický pakt pripravil krátke 10-minútové inštruktážne video, ako zorganizovať vlastný Peer Parliament.

Vo videu sú popísané nasledujúce oblasti:

 

K dispozícii máte aj rôzne propagačné materiály na stiahnutie:

 

Diskusie je možné absolvovať do konca januára resp. februára 2022 v národných jazykoch, registrácia a odoslanie výsledkov prebieha na webovej platforme dostupnej v angličtine.

 

Podobné články