Znovu zatočíme s odpadom

Po premiére kampane Zatoč s odpadom (školský rok 2021/2022) sme zistili, že spoločnými silami sa nám darí uskutočňovať každodenné zmeny v životoch ľudí. Rozhodli sme sa v tomto formáte práce s verejnosťou pokračovať a kampaň vylepšiť a inovovať aj pre nový školský rok 2022/2023.

 

Zatoč s odpadom“ je online kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá má prostredníctvom desiatich tematických aktivít prispieť k zlepšeniu osvety a informovanosti širokej, ale aj odbornej verejnosti ohľadom aktuálnej témy predchádzania vzniku odpadu.

Okolo odpadu sa točí a závisí náš život. Každý Slovák vyprodukuje 446 kg komunálneho odpadu za rok a toto číslo stále rastie. Prostredníctvom súťaže, ktorá bude trvať od 7. septembra 2022 do 30. júna 2023 budeme inšpirovať širokú verejnosť k zamysleniu sa nad odpadom, s cieľom naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti. Do výziev sa môže zapojiť úplne každý, a to bez vekového obmedzenia.

10 mesiacov, 10 NOVÝCH výziev, 10-krát odpad na rôzne spôsoby

Čaká na teba 10 úplne nových výziev, ktoré sa budú postupne odhaľovať vždy v prvý deň v mesiaci, od septembra 2022 do júna 2023. Tematicky sú výzvy bohaté na informácie, zaujímavosti, aktuálne dianie v oblasti odpadu. Podmienkou účasti je splniť aspoň jednu z nich.  Je na účastníkovi, do koľkých výziev sa zapojí. Splnenie výzvy budú účastníci dokladovať fotkou, článkom alebo inými údajmi, ktoré výzva požaduje.

Tentokrát má každá výzva aj svojho garanta. Je to firma alebo organizácia, ktorá má dlhoročné skúsenosti s danou témou, týkajúcou sa odpadu. Garanti s nami spolupracujú pri tvorbe obsahu výziev či propagácii kampani. Ak máte šťastie a vyhráte balíček greenfluencera, určite v ňom nájdete aj zaujímavé ceny od nich.

Súčasťou kampane bude opäť aj samostatná časť Učiteľ v akcii pre učiteľov materských, základných aj stredných škôl s inšpiráciami a námetmi na aktivity.  

Okrem dobrého pocitu získaš...

Širší pohľad na vec, novú životnú stratégiu s rešpektom voči ľuďom a prírode, praktické zručnosti a radosť z dosiahnutých výsledkov. Tipy a návody na šetrenie prírodných aj finančných zdrojov. V neposlednom rade aj status „greenfluencera“ a ... vecné ceny v mesačnom (zelený balíčk, zaujímavé knihy, tričko)  a v záverečnom žrebovaní, v ktorom môžeš vyhrať hodnotné ceny, akými sú stan, turistické paličky, smart hodinky, feratový set, spoločenské hry,  ale aj zážitkové poukazy a iné motivačné ceny.

Výzva na september: Vymeň svoju hubku

Kuchyňa môže byť zdrojom inšpirácie a príležitostí pre „obehovú domácnosť“. Posvieťme si na hubky, ktorými umývame riad. Z čoho sú vyrobené, koľko nám slúžia a kde končia? Na trhu dnes nájdeš rôzne viac alebo menej environmentálne vhodné náhrady. Skús medzi nimi objaviť svoju favoritku. Možno to bude lufa, po ktorej siahneš – vieš si ju dopestovať sám, je veľmi hygienická, dlho vydrží a nakoniec ju pridáš do kompostu, z ktorého dopestuješ novú. Príklad obehovosti ako vyšitý. Predídeš tak odpadu z cca 20 klasických hubiek ročne.

Pre zapojenie sa do súťaže je potrebná registrácia na webovej stránke súťaže www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom. Výhercov žrebujeme každý mesiac a zverejníme ich na stránke kampane, na našej FB stránke @envirovychova a na portáli environmentálnej výchove EWOBOX. Záverečné žrebovanie o hodnotné ceny bude na konci školského roka, v júni 2023.

Neváhaj a zatoč s odpadom spoločne s nami!

Tím Zatoč s odpadom

Podobné články