Zmena je v nás

Hovorí sa, že život je zmena. Niektoré zmeny sú pozitívne, iné nám prevrátia život naruby. Vtedy musíme zmobilizovať svoje sily a začať odznova. Nie je tomu inak ani so zmenou klímy v živote našej planéty, v našej ľudskej spoločnosti, v našom vlastnom živote.

24. ročník festivalu ŠIŠKA priniesol hneď niekoľko zmien. Po dvoch rokoch na Orave sme sa presunuli do turistickej oblasti Remata, kde nad nami po celý čas bdela majestátna Bralova skala. Oproti rokom poznačených covidom, sme mali opäť plný dom – viac ako stovku účastníkov.
 

Najpodstatnejšiu zmenu našich čias niesla v názve hlavnej témy festivalu: zmena klímy. Keďže ide o tému náročnú pre 8 miliárd ľudí na Zemi, namiesto jedného odborníka sme prizvali piatich s rôznym profesným zameraním. Tradičná úvodná prednáška sa teda zmenila na úvodnú panelovú diskusiu s názvom Krok a rok pre klímu a priniesla rôzne pohľady na problematiku a jej riešenie. V kontexte klimatickej výchovy v publiku zarezonovala myšlienka klásť väčší dôraz na citovú zložku ako na výkony. Informácií už máme dosť, ale kým sa nezačneme osobne angažovať, všetky čísla, fakty a poučky sú zbytočné.

Po diskusii, v neskorých večerných hodinách, nasledovala burza publikácií. Zmenou tu bola snáď iba rýchlosť, akou všetky metodické materiály zmizli zo stolov.

Druhý deň festivalu odštartoval sériou prezentácií samotných účastníkov. Prebiehali celé doobedie paralelne v dvoch miestnostiach, čo malo za následok náročné rozhodovanie, pre ktorú sa rozhodnúť. Pozitívna zmena sa týkala štýlu prezentácií – oproti predošlým rokom vzrástol počet tzv. EIP-iek (Eko Iných Prezentácií), ktoré zapájajú kreativitu lektora a publiku doprajú osobitý zážitok.

Poobede sa všetci účastníci tešili, že „zmenia ovzdušie“.  Zhruba polovica si dopriala svieži vzduch počas exkurzie na Košských mokradiach. V sprievode ornitológa Romana Slobodníka zažili čaro a význam tohto biotopu v priamom prenose – pozorovali husi bieločelé na ich migračnej ceste. Druhá polovička účastníkov vymenila hotelový vzduch za vlhký vzduch podzemia. Do útrob banského skanzenu Cigeľ cestovali dva kilometre v tme a hluku banského vláčika, ktorým 50 rokov dennodenne rovnako fárali baníci. Táto jazda a následne výklad Michala Oršuľu zanechali vo všetkých silný zážitok.

Po intenzívnom dni nasledoval aj intenzívny večer. Z účastníkov sa stali rodiny súťažiace v imitácii hry Piati proti piatim. Súťaži predchádzala anketa realizovaná na vzorke 100 študentov stredných škôl z rôznych slovenských miest. Podarilo sa ju priam bleskovo zrealizovať (vďaka Imrichovi Jakabovi z UKF v Nitre) a následne vyhodnotiť. U študentov sme hľadali odpovede na jednoduché environmentálne a klimatické otázky. U účastníkov sme zisťovali, ako dobre poznajú mladú generáciu. Večer priniesol okrem veselej atmosféry aj príjemné zistenie, že budúcnosť je v dobrých rukách.

Tretí deň uzavrela séria ďalších inšpiratívnych príspevkov, pre ktoré sa však vyhradený čas málil. Fetivalu ŠIŠKA 2022 definitívne odzvonilo s posledným spoločným obedom. Lúčenie bolo emotívne, ale vieme, že o rok sa stretneme zas. Veríme, že tá najväčšia zmena počas festivalu sa udiala v nás. Odchádzali sme povzbudení vedomím, že naša práca má zmysel. Zapálením sŕdc a mozgov mladých ľudí vieme totiž zmeniť svet.

Podobné články