Život vtákov v školských areáloch

Školský areál je miestom, ktorý už pri malých úpravách môže byť plný života. Zároveň dáva priestor a príležitosť na praktické ukážky ako pomôcť vtákom v mestách, ktoré žiaci môžu realizovať aj vo svojich domácnostiach.
 

V rámci projektu Živé mestá, živé miesta, ktorý sme realizovali s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu, sme na 10 základných školách zapojili žiakov do aktivít, ktoré pomôžu vtákom žijúcim v školských areáloch. Žiakom sme pomocou aktivít predstavili vtáčí rok, ukázali, s akými nástrahami sa vtáky v mestách stretávajú a aké sú riešenia týchto problémov. V nasledujúcej časti popisujeme jednotlivé aktivity, ktoré môžu poslúžiť ako inšpirácia pre ďalšie základné školy.

Nálepky proti nárazom vtákov do skla

Lepenie nálepiek proti nároazom vtákov do skla

Na každej škole sme sa stretli s problémom, kedy vtáky narážajú do presklených plôch. Náraz máva fatálne následky, vtáky buď uhynú, alebo sa vážne zrania. Riešením je lepenie nálepiek proti nárazom vtákov do skla. Aby nálepky boli účinné, je potrebné aby rozostup medzi nimi bol najviac 10-15 cm. Viac o nálepkách proti nárazom sa dočítate v článku "Nárazy vtákov do skla – neviditeľné nebezpečenstvo"

Búdky a polobúdky

Búdka pre malé spevavce

Na vhodné stromy v školských areáloch sme vyvesili búdky a polobúdky pre vtáky. Búdky boli určené pre menšie spevavce vo veľkosti sýkoriek. Polobúdky sme vyvesili pre dva druhy, dravca – sokola myšiara a sovu – myšiarku ušatú. Žiakom sme vysvetlili, aké parametre by mala spĺňať vhodná búdka pre vtáky. Pri jarných kontrolách búdok pre spevavce sme zistili, že všetky búdky boli obsadené.

Vtáčia prvá pomoc

Mláďa myšiarky ušatej

Keď mláďatká opúšťajú hniezdo, nastáva kritické obdobie v ich živote. Mnoho mláďat opúšťa hniezdo ešte v čase, keď nedokážu dobre lietať. Rodičia sa však o ne naďalej starajú, nosia im potravu až kým sa neosamostatnia. Často sa však stáva, že ľudia sa snažia nájdeným mláďatkám pomôcť, hoci v skutočnosti pomoc nepotrebujú. Žiakom na základných školách sme vysvetľovali, v akých prípadoch mláďatá pomoc potrebujú a na koho sa majú obrátiť.

Informácie sme spracovali aj do nasledujúceho videa: Živé mestá, živé miestá - Vtáčia prvá pomoc

Výsadba pôvodných druhov drevín

Výsadba pôvodných druhov drevín

Súčasným trendom pri výsadbe drevín v intravilánoch miest a obcí je využívanie cudzokrajných druhov drevín. Tie síce môžu pôsobiť esteticky, ale rovnako pekné sú aj naše pôvodné druhy drevín. Kým plody a semená pôvodných druhov drevín slúžia ako potrava desiatkam druhov vtákov, cudzokrajné dreviny poskytujú úžitok len pár druhom. Preto sme v školských areáloch, v okolí prírodných učební vysadili pôvodné druhy drevín, ako sú baza čierna, svíb krvavý, hloh jednosemenný, ruža šípová a jarabina vtáčia. Ide o druhy, ktoré sú nenáročné na údržbu, nedorastajú do veľkých výšok, čím sú vhodné na výsadbu v blízkosti budov.

Viac o význame pôvodných druhov drevín sa dozviete v tomto videu: Živé mestá, živé miesta - Jar

Pozorovanie vtáctva

Ukážka práce ornitológa

Žiakom na základných školách sme priblížili prácu ornitológov. Vysvetlili sme im základné metódy výskumu, ukázali odchyty do ornitologických sietí a krúžkovanie. Objasnili sme im, čo znamenajú znaky na ornitologických krúžkoch a čo sa pomocou nich môžu dozvedieť o pôvode pozorovaného jedinca. Jar a jeseň je v našich končinách spojená s migráciou vtáctva.

O tom, ako prebieha a kde sú najlepšie miesta na pozorovanie migrujúcich druhov vám objasní toto video: Živé miesta, živé miesta - Jeseň

Kŕmidlá

Vtáky, ktoré na zimu ostávajú u nás, uvítajú, keď im do kŕmidla nasypeme vhodnú potravu. Základným pravidlom je, aby sme do kŕmidla nedávali žiadne slané, korenené, či inak ochutené semiačka a potraviny. Takže ani žiadny chlieb či slaninu. Najvhodnejším krmivom sú čisté slnečnicové, ľanové či repkové semená. O kŕmidlo sa musíme starať, pravidelne dosýpať potravu a kŕmidlo vyčistiť.

Praktické rady, ako prikrmovať vtáky počas zimy nájde v tomto videu: Živé mestá, živé miesta - Zima

Všetky informácie z realizovaných aktivít sme zhrnuli do príručky, ktorú si môžete stiahnuť na tomto odkaze: Živé mestá, živé miesta – príručka.

Podobné články