Zem a pôda: životne dôležité zdroje

Bez zdravej zeme nedokážeme žiť. Je taktiež jedným z našich najsilnejších spojencov v boji so zmenou klímy. Častokrát však jej dôležitosť podceňujeme. O udržateľnom využívaní pôdy sa môžete dočítať v novej publikácii Európskej environmentálnej agentúry. 

Pôda je základnou zložkou životného prostredia, domovom obrovskej biodiverzity, ktorej vďačíme aj za naše každodenné potraviny. Vďaka novej publikácii sa o nej teraz môžeme dozvedieť viac. 

Publikácia nám priblíži rôzne kľúčové témy. Poukazuje na stav pôdy v Európe a predstaví významnú rolu, ktorú pôda zastáva v oblasti zmeny klímy. Dozvieme sa taktiež o rôznych aspektoch poľnohospodárstva a potravín či kontaminácie pôdy. V poslednej kapitole nám predstaví možnosti ako s pôdou hospodáriť udržateľne. Ako píše Hans Bruyninckx, výkonný riaditeľ Európskej environmentálnej agentúry:

"Správa pôdy je síce zložitá, no služby, ktoré poskytuje zdravá krajina a pôda, využívame všetci – či už ide o výživné potraviny, alebo čistú vodu, ochranu pred chorobami, alebo stavebné materiály. Aby sme zaistili, že tieto služby budú využívať aj budúce generácie, musíme ešte dnes prijať rozhodujúce opatrenia. Zodpovednosť za ochranu týchto životne dôležitých zdrojov nesieme všetci." 

Publikáciu si môžete stiahnúť prostredníctvom kliknutia na tento odkaz: https://www.eea.europa.eu/sk/publications/signaly-eea-2019-zem-a 

Podobné články