Vypnime svetlá a venujme hodinu našej planéte Zem

Hodina Zeme je celosvetová akcia, ktorej úlohou je zvýšiť povedomie o zmenách klímy. Do akcií najväčšej svetovej kampane na ochranu planéty sa zapájajú organizácie, obce, firmy i jednotlivci. Do minuloročnej Hodiny Zeme sa zapojilo 188 krajín z celého sveta a 12 0000 dominánt symbolicky zhaslo osvetlenie vo všetkých časových pásmach.

ZAPOJTE SA DO HODINY ZEME V SOBOTU 28. MARCA 2020 O 20:30 MIESTNEHO ČASU a DOMA VYPNITE SVETLÁ NA JEDNU HODINU.

Pridajte sa do Výzvy Spolu v prírode od WWF Slovesko!

Koronavirus ovplyvnil aj Hodinu Zeme

Tento rok oslávime Hodinu Zeme za výnimočných okolností, keď krajiny na celom svete zažívajú zdravotnú krízu s prepuknutím epidémie Coronavirus (COVID-19). Je to mimoriadna výzva, ktorej svet čelí, a tak na základe najnovšieho vývoja odporúča globálny organizačný tím Hodiny Zeme všetkým jednotlivcom, aby sa tento rok Hodiny Zeme zúčastnili digitálne.

 

Hodina Zeme v online svete

Nemusíme vidieť zhasínanie svetových pamiatok a tento rok ani neuvidíme tisícky ľudí na námestiach, ktorí to sledujú. Hodina Zeme sa presunie na sociálne siete. A to aj na Slovensku. „Vidíme, aká dôležitá je pre nás príroda a ako nám chýbajú priatelia, a preto sa s nimi chceme tento rok na Hodinu Zeme spojiť aspoň v online svete. Budeme radi, ak sa  pridáte k našej výzve a pripomeniete si chvíle s priateľmi v prírode.“ hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka Svetového fondu na ochranu prírody Slovensko (WWF).

Výzva Spolu v prírode

WWF Slovensko spúšťa na Hodinu Zeme výzvu Spolu v prírode. V sobotu 28. marca od rána chce WWF spolu s vami zaplaviť sociálne siete fotkami toho, čo vám dnes najviac chýba. Vyzýva preto priateľov, kolegov, firmy i médiá, aby zverejnili na svojich profiloch na sociálnych sieťach fotografie, na ktorých ste spolu v prírode s priateľmi v období pred pandémiou.

Pridajte hashtagy #MojaHodinaZeme a #spoluvprirode a vyzvite na to isté ďalších priateľov a kolegov. WWF Slovensko i spolu s vami si takto spomenie na posledný spoločný teambuilding v prírode.

 

Oficiálne video Hodiny Zeme 2020 (SK titulky)

http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk/2020/03/oficialne-video-hodiny-zeme-2020-sk-titulky/

 

UROBTE ZMENU VO SVOJOM KAŽDODENNOM ŽIVOTE

Hodina Zeme nie je len o zapojení sa na jednu hodinu v roku. Hodina samozrejme nestačí, hodinou to len začína. Našej planéte môžete pomôcť vo svojom každodennom živote. Každý z nás ma silu urobiť zmenu. Stanovte si svoj klimatický záväzok. Tým môže byť napríklad znižovanie uhlíkovej stopy v domácnosti, či prechod na obnoviteľné zdroje energie v obci.

Môžete urobiť napríklad takéto zmeny:

- Budem chodiť do práce na bicykli, alebo peši

- Vymením auto za MHD

- Prestanem používať plastové tašky, riad a slamky

- Neobjednám si jedlo v jednorázovom obale

- Uprednostním lokálne potraviny

 

Spracovala: Miriam Balciarová, Ing., ŠOP SR, oddelenie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, Škola ochrany prírody Varín

 

Zdroj:

https://www.earthhour.org/

http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk

https://www.facebook.com/HodinaZeme/

https://www.veronica.cz/hodinazeme/

https://www.facebook.com/hodinazemecr/

 

 

Podobné články