Vyplň dotazník zameraný na biologické invázie a pomôž zachrániť biodiverzitu

Stretli ste sa už s pojmom biologické invázie? Označuje čoraz aktuálnejší problém a v blízkej budúcnosti sa s ním určite budeme stretávať častejšie. Úzko totiž súvisí s biodiverzitou (rozmanitosťou života), ochranou prírody ale aj zmenou klímy, ktoré v súčasnosti predstavujú vysoko aktuálne témy. Biologické invázie charakterizujeme ako proces, pri ktorom ľudia premiestňujú (zámerne alebo aj náhodne) živočíšne alebo rastlinné druhy do nových regiónov, kde sa pôvodne nevyskytovali. Tie na nových lokalitách začnú vytvárať stabilné populácie a stávajú sa hrozbou pre pôvodnú biodiverzitu. Biologické invázie sú považované za hlavnú príčinu úbytku biodiverzity, negatívne ovplyvňujú ekosystémové funkcie a služby a posilňujú negatívne dopady zmeny klímy.

Daný problém nám nie je ľahostajný a preto sme sa rozhodli participovať na výskume zameranom na biologické invázie. Navrhli sme dotazník, ktorý nájdete nižšie. Je súčasťou medzinárodného výskumného projektu, ktorého jeden z hlavných cieľov je vyhodnotiť informovanosť žiakov prvého stupňa základných škôl o biologických inváziách. Zámerom prieskumu je zistiť skutočný stav vedomostí, ktorý nám umožní vyhodnotiť efektivitu vzdelávania v danej problematike.

Tento anonymný dotazník sa skladá z trinástich otázok pre pedagógov a deviatich otázok pre žiakov. Účasť na vyplňovaní je dobrovoľná a nevzťahuje sa naň žiadna odmena. Vyplnenie dotazníka by nemalo trvať dlhšie ako 30 minút. Na základe vašich odpovedí nebudú zhromažďované žiadne informácie, ktoré by viedli k identifikácii respondentov, anonymita a diskrétnosť sú plne zaručené.

Účasťou na danom výskume pomôžete zmapovať aktuálny stav vedomostí žiakov na prvom stupni základných škôl o biologických inváziách na Slovensku. Na základe vašej pomoci získame prehľad ako riešiť tento komplexný problém v ďalšom vzdelávaní.

Dotazník môžete vyplniť online:

https://forms.gle/c33p3JC3SWpBdMEW7

Tento tzv. rak červený (Procambarus clarkii), bol v minulosti bežne dostupný v obchodoch s akvaristikou a v chovateľských potrebách kde sa predával ako domáci miláčik. Neskôr bol úmyselne vypustený do voľnej prírody. V súčasnosti predstavuje hrozbu pre pôvodnú biodiverzitu na rôznych miestach po celom svete.

Podobné články