Vyhodnotenie grantového kola

Skvelá jar prišla aj do Stromu života. Pozrite si podporené projekty.

V tohtoročnom kole regrantingu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR finančne podporíme nasledovné aktivity pre deti a mládež realizované po celom Slovensku:

Klub Púpavy z Prievidze: Stromáci vyčistia priestor chátrajúceho cintorína nemeckých obyvateľov slovenských obcí na Turci, obetí 2.sv. vojny, ktorý sa nachádza v katastri obce Sklené pri Handlovej. Pôjde o úpravu dvoch hromadných hrobov, v ktorých je pochovaných viac ako 180 obetí vojny a jedného väčšieho náhrobného kameňa – pomníka obetí. Nakoľko sa jedná o verejné miesto, ktoré je pomerne často navštevované nielen ľuďmi z blízkeho okolia, ale aj návštevníkmi zo zahraničia, zaslúži si primeranú pozornosť a starostlivosť, ktorú im členovacia Klubu Púpavy radi poskytnú. 

Klub Zelená hliadka z Trenčína: V rámci projektu členovia pripravia 3 hodinové workshopy v sade Janka Kráľa v Bratislave. Na workshope budú deti triediť odpad do 7 rôznych smetných nádob, zoznámia sa s vermikompostérom s dážďovkami a následne sa začítajú do knižky, ktorej dej priamo nadväzuje na zrealizované aktivity. 

Klub Lollipop z Trnavy: Členovia sa vydajú na výlet do Piešťan a navštívia tamojší Ekopark. Tento park je zaujímavý zvieratami, farmou a kontaktnou zoo. Deti sa tak nebudú učiť o zvieratách a rastlinách len teoreticky, ale zážitkovým spôsom priamo v teréne.

Klub Ochranárik z Jánoviec zvýši počet vyvýšených záhonov, ktoré bude využívať aj na outdoorovú edukáciu od jari do jesene. Členovia si zároveň vyskúšajú sadenie, okopávanie, zber plodov ich správne uskladňovanie a na záver aj zazimovanie záhona. 

Klub Horehronček zo Šumiaca: Členovia z menej podnetného prostredia, ktorí sa častokrát nedostanú ani mimo územia obce, navštívia Dobšinskú ľadovú jaskyňu a absolvujú pešiu túru po náučnom chodníku. 

Klub Večianske veveričky zo Šale: Členovia vytvoria tabuľky ku jednotlivým rastlinám rastúcim na školskom dvore a náučnú tabuľu o živočíchoch (najmä o jaštericiach, vtákoch, cicavcoch). V teréne budú zároveň určovať rastliny a následne k nim vyhľadajú informácie na internete alebo v encyklópediách. 

Kluby Chobotničky a Mačičkovo z Ludaníc: Stromáci sa najprv pomocou prezentácie a pracovných listov zoznámia so zvieratami nachádzajúcimi sa v kontaktnej zoo farme v Lubine a následne sa vydajú aj priamo na návštevu farmy. Zároveň si urobia výlet do lesa, kde budú spoznávať stromy.

Klub Raj z Dobšinej: Členovia sa vyberú spoznávať domáce a hospodárske zvieratá na Ranč pod Ostrou skalou. Zúčastnia sa kŕmenia a čistenia zvierat, pomôžu s čistením ranča a na záver si zajazdia na koňoch.

Klub Bison z Horných Salíb: Aj členovia tohto Klubu navštívia Ekopark v Piešťanoch s kontaktnou zoo. Zároveň ich klub navštívi lesný pedagóg a deti napíšu článok do školského časopisu Ozvena.

Klub Báhoňčatá z Báhoňa: Stromáci sa vydajú na výlet na Alifarmu vo Vinosadoch, kde budú spoznávať rôzne zvieratá a ich mláďatá, porozprávajú sa o včielkach a odlejú si vosk, pozrú sa, ako sa spracováva vlna a tí najodvážnejší sa povozia aj na ťave.

Klub Radvanček z Banskej Bystrice: Členovia si zveľadia areál, vysadia si kvety, kríky, natrú drevené tabule, vyplejú burinu a vyrobia hmyzí domček. Spoločne s rodičmi si potom vo vynovenom areáli zahrajú edukačné hry.

Klub Krtkovia z Veľkého Krtíša: Mestský park Horička vo Veľkom Krtíši prešiel pred 4 rokmi rozsiahlou obnovou s cieľom vrátiť doň život. Nachádzajú sa v ňom rôzne druhy drevín, kríkov a rastlín. Stromáci v tomto prostredí oslávia deň fascinácie rastlinami s pracovníkom z odboru životného prostredia. Zahrajú si kvíz, vyzbierajú odpad a vysadia aj nové rastliny.

Ekohoteláci z Piešťan: Ekohoteláci majú 10 včelích úľov, preto chcú vysadiť trvalkový záhon medonosných rastlín. Zároveň vytvoria aj hmyzí domček.

Klub Šťastná planétka z Komárna: Stromáci navštívia Slovenskú ľudovú majoliku v Modre a následne si budú vyrábať vlastnú keramiku v hrnčiarskej dielni s hrnčiarskym kruhom a pecou.

Kluby Predškolákov a Žabky z Devínskej Novej Vsi: Stromáci budú pozorovať životný cyklus motýľa, modelovať, kresliť a vyrábať hmyz. Súčasťou projektu je aj návšteva včelárstva Dedinský.

Klub Stromáci pri ZŠ Semerovo: Členovia majú v apidomčeku 4 včelie rodiny. Pod dohľadom včelára sa naučia ako pridávať stavebné rámiky a medzistienku, pričom založia aj novú včeliu rodinku z odložencov, ku ktorým pridajú šľachtenú včeliu kráľovnú. 

Klub Haburkáči z Prešova: Členovia sa počas výletu do jaskyne Zlá diera a kaštalia vo Fričovciach postarajú vyčistenie trasy od odpadkov iných turistov. Zároveň budú pomenovávať lesné a lúčne kvety a oboznámia sa s netopiermi a ich podzemným zimoviskom.

 

Podobné články