Vybudovanie vyvýšených záhonov v areáli Základnej školy v Borskom Mikuláši

Emviroprojekt 2021 v podmienkach ZŠ Borský Mikuláš

V mesiaci október 2021 bolo úspešne ukončené vybudovanie Zelenej oázy so 17 vyvýšenými záhonmi v areáli Základnej školy Borský Mikuláš.

Zaobstaranie vyvýšených záhonov bolo financované z prostriedkov dvoch grantov - z Rozvojového projektu „Enviroprojekt“ Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu  SR (14 ks) a z Grantového programu Zelený región Nadácie BVS (3 ks). Na dofinancovanie projektu boli použité finančné prostriedky z vlastných zdrojov.

Hlavným cieľom projektu Zelená oáza je vzbudiť u žiakov záujem o pestovanie rastlín, naučiť ich základné pracovné postupy pri výsadbe úžitkových a okrasných záhonov a zároveň spoločne premeniť nevyužitú plochu na zelenú záhradu. Pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia bude pre žiakov motiváciou k poznávaniu jednotlivých druhov rastlín, zároveň si metódou zážitkového učenia osvoja zručnosti potrebné pre bežný život. Každá trieda bude mať pridelený jeden záhon, do ktorého si žiaci pod vedením pedagógov môžu už na jar vysadiť ľubovoľné plodiny - zeleninu, bylinky, okrasné kvety ...

Dúfame, že práca v záhrade a praktické vyučovanie v exteriéri našich žiakov zaujme a pestovanie rastlín ich bude baviť. Už teraz sa tešíme na prvú úrodu!

Pri realizácii projektu bolo treba okrem financií na nákup vyvýšených záhonov a ďalšieho materiálu aj vynaložiť veľa ďalšej práce.

Na úprave terénu a osadení záhonov sa vo veľkej miere podieľali  žiaci  z 9.A. Taktiež rodičia našich žiakov pomohli pri návrhu a montáži zavlažovacieho systému záhonov a   poskytli kvetiny do záhonov. Zemné práce na úprave terénu a dopravu kameniva a zeminy realizovali zamestnanci Miestneho podniku služieb.

Spojením  dvoch grantov do jednej myšlienky vznikol synergický efekt, ktorý nám umožnil, že vyvýšené záhony budú k dispozícii pre všetky triedy školy.

Záverom vyslovujeme poďakovanie Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a tiež Nadácii BVS za schválenie projektov.  

                                                                                                                   

                                                                                                                                                                       Ing. Miroslav Mihál, riaditeľ školy

Podobné články