Vybudovanie enviroučebne v areáli základnej školy

Názov projektu: Vybudovanie enviroučebne v areáli základnej školy

Názov žiadateľa: Základná škola s materskou školou Svätoplukovo

 

Environmentálny fond vyhlásil v roku 2022 výzvu pre Environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu 2022 a naša Základná škola s materskou školou Svätoplukovo sa do tejto výzvy zapojila s projektom „Vybudovanie enviroučebne v areáli základnej školy“. Projekt bol úspešný. Za schválenú dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 5 000,- eur so spoluúčasťou obce Svätoplukovo v sume 10 352,44 eur sme vybudovali vonkajšiu enviroučebňu so stolmi, lavicami a tabuľou.

Vybudovaním enviroučebne sa vytvoril priestor pre environmentálne prednášky a praktické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia. Realizáciou projektu sa vybudovalo príjemné prostredie, v ktorom sa v rámci vyučovacieho procesu deti naučia, prečo je dôležité separovanie odpadov, ako správne separovať, ako netvoriť zbytočný odpad. Naučia sa kam putujú odpady z nášho koša a ako môžeme ich ďalšiu cestu ovplyvniť. Spoločnými diskusiami budú hľadať spôsoby , ako minimalizovať odpad v každodennom živote. Škola zrealizovaním projektu chce dosiahnuť, aby si deti vybudovali správny vzťah k ochrane životného prostredia a zodpovedne pristupovali k tvorbe odpadu a preto je realizácia predloženého projektu pre školu nevyhnutnosťou.

Cieľom projektu je zvyšovanie environmentálneho povedomia žiakov školy, ale i verejnosti prostredníctvom vzdelávacích informačných a edukačných aktivít zameraných na problematiku odpadov a prechodu na obehové hospodárstvo. Vybudovanie enviroučebne bude prínosom pre environmentálne povedomie detí už v predškolskom veku. Do denného programu detí materskej školy budú začlenené ekologické témy a predstavenie tém v prírodnom prostredí enviroučebne prebudí u detí hlbší záujem o ochranu prírody a žívotné prostredie už v útlom veku. Projektom sa zvýši envrionmentálne povedomie všetkých detí, ktoré navštevujú Základnú školu a materskú školu Svätoplukovo a motivuje ich k aktívnej participácii do projektov s envrionmentálnym zameraním. Prínosom realizácie projektu bude aj to, že deťom budeme vedieť ukázať , že oni sami môžu vytvoriť lepšiu budúcnosť pre nás všetkých, že aj oni môžu poukázať na problémy, ktoré sa týkajú nás všetkých a pomôcť ich riešiť.

Podobné články