Vyber si domáce

Októbrová výzva Vyber si domáce v rámci témy Antroposcéna sa opäť tešila veľkému záujmu nielen zo strany verejnosti, ale aj samotných škôl. Až 2822 účastníkov nám ukázalo a predstavilo svoje obľúbené domáce jabĺčko. 

V mesiaci november sme sa zamerali na ľudskú činnosťjej dôsledky na zmenu klímy. Sú to práve naše aktivity, ktoré komplexným spôsobom ovplyvňujú biosféru a ekologickú rovnováhu a spôsobujú mnoho environmentálnych problémov a hrozieb – povodne, prívalové dažde, krupobitie, tornáda, zvyšovanie hladiny morí kvôli roztápajúcim sa ľadovcom, zvyšovanie teploty morí, extrémne sucho a teplo vo vnútrozemí, lesné požiare atď.

Každé naše úsilie vykonané dnes alebo zajtra sa pravdepodobne ukáže až v horizonte nasledujúcich generácií. Každé rozhodnutie, každý skutok, každý deň sa však počíta.

V novembri sme vás vyzvali, aby ste si vybrali domáce jablko, ktoré mate radi.  Líšia sa vôňou, chuťou, výzorom, ale hlavne uhlíkovou stopou, ktorú počas prepravy vytvárajú. Mnohé odrody jabĺk sú vyšľachtené na konkrétny účel – napríklad na priamy konzum, výrobu nápojov alebo koncentrátov, uskladnenie na zimné mesiace.

Aké jabĺčka ste si vybrali?

Október bol pre nás plný jabĺk. Dostali sme od vás opäť veľa príspevkov a fotografií jabĺk. V niektorých prípadoch môžeme hovoriť o jablkových príbehoch, z ktorých sme sa dozvedeli kopec nových informácií, dokonca sme sa naučili rozpoznať aj nové odrody jabĺk. Jonathan, Gala, Evelina, Spartan, Red delicious, Batulka, Jonagold, Pinova, Ontario, Granny Smith… a veľa ďalších.

V školách ste si pripravovali špeciálne programy a aktivity o jablkách. Naučili ste aj to, čo je uhlíková stopa a ako ju eliminovať, spravili ste si rôzne jablkové dobroty, zorganizovali jesenné výstavy, kreslili vlastné jablká, vyrobili plagáty, písali slohové práce, 21. októbra ste si viacerí zrealizovali jablkový deň.

Teší nás, že ste túto úlohu tak svedomito plnili a že ste si zisťovali rôzne informácie o danej odrode jablka: miesto odkiaľ pochádza, jeho chuť, farba, pestovanie… mnohí z vás uprednostňujete domáce jablká a lokálnych pestovateľov.

Októbrová výzva má aj svojho šťastlivca! Zelený balíček „greenfluencera“ získava náhodným žrebovaním Adam Z. Taktiež by sme radi ocenili aj ďalších účastníkov, a to 3.B (Katarína P.) a Cirkevná spojená škola (Klára G.), Edita F. (Mš). Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie:

Mojou obľúbenou odrodou jablka je Granny Smith. Moja babka tieto jablká pestuje na záhrade. Tieto jablká často pridávame do koláčov a všetkým nám veľmi chutia. – Ela F.

Jablká sme nakúpili na trhovisku od tety Ivetky z Kysaku a podporili tak domácich pestovateľov. S deťmi sme skúmali jablká, ich vôňu, výzor, no hlavne ich chuť. Deti si samé jabĺčka nakrájali, ochutnali, dokonca si vyrobili sladučký jablkový džús. –  Valéria K.

Naše jabĺčko je letnej odrody Ametyst a pochádza z dedkovej záhrady nášho žiaka z obce Výborná v Kežmarskom okrese. –  Ivana K.

Evelina je klenot medzi jablkami. Dokonale guľaté, červené, voňavé, akoby práve odtrhnuté zo stromu. Má chrumkavú a šťavnatú dužinu. A prečo je také úžasné? Lebo vyrástlo na Slovensku v Dunajskej Lužnej. –  Soňa I.

Jablká máme z našej školskej záhrady. Pokiaľ trvá sezóna, tak konzumujeme jablká z našej záhrady. Strom má už vyše 40 rokov. Tipujeme, že je to odroda Junami.– Katarína J.

Žiaci mali obrovský zážitok z nádhernej výstavy domácich jabĺk bez uhlíkovej stopy a zo súťaže o najkrajšie a najchutnejšie jablko. – Viera F.

Naše jabĺčko je letnej odrody Ametyst a pochádza z dedkovej záhrady nášho žiaka z obce Výborná v Kežmarskom okrese. Ivana K.

Čo nás čaká v novembri?

V novembri sa v rámci témy Od Tatier k Dunaju budeme venovať adaptačným a mitigačným opatreniam vo výzve Zaujímaj sa

Zmena klímy je problém globálny, ale adaptácia na ňu je lokálna záležitosť. Niektoré adaptačné opatrenia sú nenáročné na čas, financie či údržbu. Je možné ich zrealizovať rýchlo a svojpomocne vo svojom bezprostrednom okolí. Zaujímajte sa o to, čo sa už v tomto smere robí a s čím môžete prispieť aj vy.

Vašou úlohou bude zistiť, aké adaptačné opatrenia sa realizovali vo vašom meste, v obci, na pracovisku, v škole. Jedno také konkrétne opatrenie nám pošlite, prípadne o ňom napíšte krátku správu.

Poďte s nami do toho. Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca mesiaca november.

Už teraz sa tešíme na vaše zistenia.

tím klímaTYzuj sa

 

Podobné články