Vtáctvo spája náš svet je heslom Svetového dňa sťahovavého vtáctva.

Dnes oslavujú ľudia na celom svete Svetový deň sťahovavého vtáctva - celosvetovú kampaň zameranú na zvyšovanie informovanosti o sťahovavých vtákoch a potrebe medzinárodnej spolupráce na ich ochranu.

Vtáky sú naše spoločné prírodné dedičstvo

Tento rok je témou Svetového dňa sťahovavého vtáctva „Vtáctvo spája náš svet“. Má zdôrazniť dôležitosť zachovania a obnovy ekologickej prepojenosti a integrity ekosystémov, ktoré podporujú prirodzené cykly a sú nevyhnutné pre prežitie a prosperovanie sťahovavých vtákov. Táto téma tiež zdôrazňuje skutočnosť, že sťahovavé vtáky sú súčasťou nášho spoločného prírodného dedičstva a sú závislé od siete lokalít pozdĺž svojich migračných trás, ktoré využívajú na hniezdenie, získavanie potravy, odpočinok a na prezimovanie.

Ekologické prepojenie a vtáky

Migračné trasy používané sťahovavými vtákmi spájajú rôzne biotopy. Často tieto trasy prechádzajú nehostinným terénom, ako sú púšte a otvorené more. Pre prežitie týchto vtákov sú rozhodujúce vhodné biotopy pre zimovanie, miesta pre zastavenie a oddych počas migrovania a pre rozmnožovanie. Ekologická prepojiteľnosť týchto lokalít je existenčne nevyhnutná pre sťahovavých vtákov, je však ohrozená stratou a degradáciou biotopov, teda postupným zhoršovaním kvality prostredia. Strata a  ničenie oddychových zastávok pre sťahovavé vtáky môže mať zničujúci vplyv, môže viesť k defragmentácii biotopov (k rozdeľovaniu a zmenšovaniu biotopov), ktorá môže mať likvidačný dopad na populácie vtákov. Negatívne vplývajú na sťahovavé vtáky na celom svete aj ďalšie hrozby, ako napríklad otrava, neudržateľné využívanie, strieľanie počas migrácie, kolízie s umelo-vybudovanými objektami a zmena klímy.

Viac sa dočítate na stránke ŠOP SR http://www.sopsr.sk/web/?cl=20653

 

Čo môžete urobiť vy?

- Využite svoje sociálne siete na zdieľanie svojho uznania sťahovavým vtákom a potrebu ich ochrany. Použite pri tom #WorldMigratoryBirdDay #WMBD2020 #BirdsConnectOurWorld #BirdsConnectUs.

- Prispôsobte svoju záhradu vtákom! Vysaďte stromy, kríky vhodné pre vtáky, zaveste vtáčiu búdku alebo urobte miesto na vtáčí kúpeľ.  Ochráňte ich pred možnými dravcami a uistite sa, že sú mimo dosahu vašich domácich miláčikov - mačiek a psov.

- Uskutočnite alebo sa zúčastnite fotografickej súťaže „Vtáky vo vašej záhrade/ vo vašom meste“. Uverejnite a zdieľajte fotografie na svojom účte sociálnych médií pomocou značky hashtag: #BirdsConnectUs.

- Prečitajte si s deťmi príbehy, kde hlavnými postavami sú naši milovaní vtáci.

- Vytvorte video na sociálne siete zdôrazňujúce dôležitosť ochrany sťahovavých vtákov.

 

Ako zdôrazňuje tohtoročná téma Vtáctvo spája náš svet, ale vtáctvo môže spájať aj ľudí po celom svete!

Spoločne toho vieme dosiahnuť veľa.

 

Spracovala: Miriam Balciarová, Ing., ŠOP SR, oddelenie Školy ochrany prírody Varín

 

 

Podobné články