Všade samé darčeky

Posledný mesiac roka 2021 sa niesol v znamení darčekov. Predvianočný čas ste si so svojimi žiakmi spestrili témou Darčeky s hodnotou. 33 akčných učiteľov z kampane Učiteľ v akcii/Zatoč s odpadom nám vyplnilo 41 online formulárov a vyžrebovali sme spomedzi nich Zuzannu V. z Partizánskeho, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Teší nás, že aj napriek koncoročnému stresu, karanténam a zatvoreným školám ste to nevzdali a mnohí ste aktivity so žiakmi robili aj na diaľku. Ďakujeme, že vďaka tejto spätnej väzbe sme aj my mohli nahliadnuť do vašich školských tried, či klubov a aspoň sprostredkovane zažiť to, čo ste so žiakmi robili z našich námetov na aktivity.

Čo vás z tejto témy zaujalo?

Keďže december je mesiacom príprav na najkrajšie sviatky roka, z aktivít bodovala výroba darčekov. Mnohí ste žiakov podnietili k tvorbe darčekov z recyklovaných materiálov, žiaci vymýšľali aj nehmotné darčeky a nezabudli ste ani na ostatných (výroba pohľadníc, ozdôb a drobných dekorácií pre seniorov v domovoch dôchodcov, či podarovanie hračiek deťom a rodinám, ktoré sú v zlej finančnej situácii).

Deti z materskej školy v Prešove táto téma tak zaujala, že o najkrajšom darčeku vymysleli aj vianočnú besiedku z ktorej pre svojich rodičov nakrútili krátke video.

So žiakmi prvého stupňa základných škôl  ste sa radi porozprávali a porovnávali hračky svojho detstva s modernými hračkami, zamýšľali ste sa nad rôznymi materiálmi z ktorých sú hračky vyrobené, nad ekologickou a zdravotnou nezávadnosťou materiálov, či možnými náhradami nekvalitných hračiek z plastu.

Starších žiakov zaujal kvíz o elektroodpade, film Vitajte v Sodome, či uhlíková stopa mobilov a tabletov.

Ak sa chcete stať aj vy učiteľom v akcii, stačí sa prihlásiť  k odberu edukačných aktivít e-mailom na zatocsodpadom@sazp.sk a do predmetu napísať Učiteľ v akcii.

Na začiatku každého mesiaca vám pošleme Námety pre akčného učiteľa na aktuálnu tému kampane. Vašou úlohou bude:

1. vybrať si niektorú z ponúknutých aktivít pre vekovú kategóriu vašich žiakov (prípadne si ju prispôsobiť alebo sa inšpirovať aktivitami pre iné vekové kategórie),

2. zrealizovať ju so svojimi žiakmi, urobiť z toho fotodokumentáciu

3. vyplniť online „echo formulár" (dotazník k spätnej väzbe).  Formulár  je dostupný na stránke kampane v časti Učiteľ v akcii.

Na mesiac január  je pre vás pripravená  aktuálna téma Móda sa už nenosí, kde sa dozviete viac o vplyvoch tzv. fast fashion (rýchlej módy) na životné prostredie, čo je to pomalá móda (slow fashion), ako si môžete upcyklovať staré oblečenie a mnoho ďalšieho.

Tešíme sa na vaše príspevky za mesiac január, zaujímavé fotografie z aktivít a spätnú väzbu.

Podobné články