Vŕby - ostrovy života v mokradiach

Mokrade sú územia, ktoré sú nasiaknuté alebo zaplavované vodou, či už trvalo alebo sezónne. Vnútrozemské mokrade zahŕňajú močiare, rybníky, jazerá, rašeliniská, slatiny, vodné toky a  riečne nivy, či už prírodné, alebo umelé, s veľmi rozmanitou rozlohou. Mokrade sú ekosystémy, ktoré sú mimoriadne významné pre človeka ale aj ochranu biodiverzity, či pre zmierňovanie dôsledkov zmeny klímy.

Rozprávkovou drevinou mokradí Žitného ostrova, je hlavová vŕba. Hlavové vŕby môžu poskytovať životný priestor pre viac ako 400 druhov rôznych organizmov. Vznikli činnosťou človeka, pravidelným orezávaním v 2 až 5-ročných intervaloch. Najčastejšie sú hlavové vŕby z vŕby krehkej a vŕby bielej. 

Takéto hlavové vŕby sú pýchou Chráneného vtáčieho územia Ostrovné Lúky, na juhu Žitného ostrova. Tu je situované aj Stredisko environmentálnej výchovy (SEV) Dropie, v areáli ktorého, sa nachádza mokraď – jazierko Dombó, pozostatok kedysi tečúcej rieky. Breh mokrade v SEV Dropie je husto posiaty hlavovými vŕbami. Jedna z najstarších, v areáli rastúcich vŕb, má približne 150 rokov. Doteraz prežila vďaka pravidelnému orezávaniu, ktorým vŕby „chytia“ ďalší dych a nasledujúcich niekoľko rokov znova plnia svoju dôležitú úlohu – predstavujú vodné pumpy v mokradiach, majú brehoochrannú funkciu a sú nenahraditeľnými „ostrovmi života“ pre rôzne druhy stavovcov a bezstavovcov.

Napriek pomerne hustému rozšíreniu týchto druhov drevín na Žitnom ostrove, hlavových vŕb ubúda. Preto sa snažíme o zachovanie tých, ktoré existujú a o výsadbu ďalších, a to prostredníctvom projektov (LIFE Ostrovné lúky), ale aj dobrovoľníckych aktivít, kde orezávame staré a sadíme nové hlavové vŕby.

Aj vy nám viete pomôcť pri záchrane majestátnych ostrovčekov života v poľnohospodárskej krajine a pridať sa tak k aktívnej ochrane mokradí nielen na Svetový deň mokradí. K lepšiemu prehľadu o tom, kde sa tieto krásne a užitočné dreviny nachádzajú, môžete prispieť aj vy, ak sa zapojíte do výzvy Vŕby – ostrovy života v mokradiach“.  Aj keď nás zaujímajú hlavne vŕby na Žitnom ostrove, privítame aj vŕby z iných častí Slovenska. Vďaka vám môže vzniknúť katalóg hlavových vŕb, z ktorého môžeme čerpať inšpirácie pre plánované dobrovoľnícke či ochranárske aktivity. Odfoťte hlavovú vŕbu vo vašom okolí, uveďte názov lokality, kde sa nachádza (chránený areál, kataster obce, resp. pomenovanie mokrade), číslo prislúchajúcej parcely, stav (orezávaná, vyschnutá), prípadne vek stromu. Výzvy sa môžu zúčastniť žiacke skupiny v mene školy, ale aj žiaci individuálne, resp. jednotlivec, ktorému záleží na ochrane tohto vzácneho biotopu. Vyplnením dotazníka (online formulára) s fotografiou danej vŕby sa zaradíte do žrebovania o vecné ceny (3 x balíček a ďalšie malé odmeny). Výsledky vašej mini-bádateľskej činnosti nám môžete posielať do konca marca. Vyhodnotenie výzvy prebehne prvý aprílový týždeň, kedy vás oboznámime so získanými údajmi a taktiež s menami výhercov. Prajeme vám veľa nadšenia k bádaniu.    

Podobné články