Vezmi knihu NIE mobil

Mobil, hracia konzola, notebook, tablet či televízor. Toto sú naši verní spoločníci vo voľnom čase. Ale ten sa dá stráviť aj inak. Prechádzkami v prírode, stretnutiami s priateľmi, športovaním, hľadaním nových záľub a koníčkov alebo prečítaním dobrej knihy. O vplyvoch našich smartfónov na nás a na životné prostredie ste sa mohli oboznámiť v rámci februárovej témy: Príliš vzácny odpad, v ktorej sme sa spoločne venovali elektroodpadu.

Vo februárovej výzve Vezmi knihu NIE mobil sme vás vyzvali k zamysleniu sa nad časom stráveným v spoločnosti rôznych elektronických zariadení. Nabádali sme vás k tomu, aby ste odložili svoje mobilné telefóny a radšej siahli po dobrej knihe alebo robili inú zmysluplnú činnosť.

Ako dopadla februárová úloha?

K úlohe ste sa postavili zodpovedne.  Do výzvy sa zapojilo priamo 495 účastníkov. Viacerí ste sa pochválili knihami, ktoré ste prečítali vo februári alebo práve čítate. Sme radi, že pri výbere kníh ste mysleli aj na uhlíkovú stopu. A tak ste si knihy požičali od kamarátov, v knižnici, čítali e-knihu v elektronickej čitačke alebo ste sa k nej dostali na burze kníh. Niektorí ste však siahli aj po knihe staršieho vydania, a to z vlastnej domácej knižnice. Jednoducho v spoločnosti kníh ste boli veľmi radi.

Ani naše knižné tipy nezostali bez povšimnutia. Napísali ste nám, že ste sa dozvedeli nové, zaujímavé a poučné príbehy, súvisiace aj s environmentálnou tematikou. V školách je zase veľa tvorivých žiakov, ktorí si v rámci výzvy vytvorili rôzne plagáty, zorganizovali výmenu kníh alebo si urobili vlastné knihy – leporelá.

Ďakujeme veľmi pekne za všetky vaše príspevky, postrehy a poznatky z čítania. Vo februárovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Alena B. Taktiež by sme radi ocenili aj žiakov z Lehoty pod Vtáčnikom a deti pod vedením Angely J. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Bolo to zaujímavé a poučné čítanie. Čítala som si to cez voľný čas po škole alebo pred spaním. – Wendy K. 

Deti sa s nadšením pustili do výzvy mesiaca. Deň prežívali v snehových bunkroch, pri spoločenských hrách, stretnutiach s kamarátmi...a robením pokusov. – Ivana Š.

Namiesto travenia času na mobile si radšej prečítam knihu, ktorú som ale nekupovala, požičala mi ju kamarátka. – Ema K.

Pravidelne už päť rokov navštevujem našu knižnicu v Poprade. Vždy si požičiam aspoň päť kníh a čítam každý večer asi hodinu. Zoznámila som sa napr. s Vigenerovou šifrou a s tradíciami v starovekom Ríme. – Alena B.

Naši žiaci sa tejto aktivite potešili. Priniesli do školy knihy, ktoré chcú niekomu darovať. Výmena mobilu za knihu ich zaujala. Ak ich kniha nenájde svojho nového majiteľa, tak ju môžu podarovať škole alebo dať ju do poličky, kde si ju žiaci môžu potom prečítať. – Dagmara Č.

Deťom sa aktivita veľmi páčila, pretože si rozprávku, ktorú poznajú z TV, mohli vypočuť pri čítaní z knižky a tak mohli naplno zapojiť svoju predstavivosť. – Katarína N.  

Túto knihu mám požičanú, strávila som s ňou 2 týždne a dozvedela som sa o prírodných krásach v Írsku a zdokonalila som sa zároveň aj v angličtine. – Ľudmila F.   

Čo nám prinesie marec? 

V marcovej výzve Ukáž svoju fľašu sa zameriame na predchádzanie vzniku odpadu z nápojových obalov.

Úlohou účastníkov je zamyslieť sa nad používaním nápojových fliaš. Dôraz kladieme na používanie nápojov v opakovateľne použiteľných fľašiach. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca marca.

Už teraz sa tešíme na vaše fľaše.

 

Podobné články