Vedeli ste, že 780 miliónov ľudí nemá prístup k čistej vode?

Voda je najrozšírenejšia a zároveň nenahraditeľná látka v prírode. Pokrýva až 70 % zemského povrchu. Je neuveriteľné všestranná: je nevyhnutná pre život, je domovom pre rastliny a živočíchy, slúži ako dopravná cesta na prepravu tovarov a taktiež ovplyvňuje klímu. V priebehu posledných rokov sa začala voda pomaly strácať. Je jej čoraz menej a menej. Navyše sa voda stala miestom, kde sa vhadzujú alebo priamo vylievajú rôzne látky, ktoré vodu znečisťujú. Ak si chceme užívať čistú vodu, zdravé rieky a oceány je nevyhnutné zmeniť svoje správanie.

ZBER PREPALENÉHO OLEJA

Prepálený/použitý olej vzniká všade tam, kde sa zhotovujú jedlá prostredníctvom kuchynského oleja, či sú to domácností, reštaurácie, bufety, jedálne a podobne.

 

 

 

Firma Espik realizuje vývozy prepáleného oleja, a to na celom Slovensku bez ohľadu na to, či ste domácnosť alebo gastro prevádzka.

Podľa našich prieskumov vidieť, že obyvatelia miest a obcí si zatiaľ túto novú povinnosť úplne neosvojili, prípadne nie sú si vedomí významu prečo to robiť. A tak sa zbavujú oleja vylievaním do drezu alebo kanalizácie. To má za následok nielen zahltenie potrubia, ale najmä negatívny dopad na čistotu a kvalitu vody.

1 LITER OLEJA ZNEČISTÍ 1 MILIÓN LITROV VODY

Prepálený kuchynský olej, ktorý sa priamo alebo nepriamo do vody dostane, dokáže napáchať veľké škody. V 1 milióne litrov vody dokáže nájsť domov vyše 1 500 druhov živočíchov. Voda je ľahšia ako olej, preto sa na jej povrchu vytvára olejový film. Olej zabraňuje prechodu kyslíka a tým spôsobuje udusenie vodných organizmov a rastlín. 

Za jeden rok sa na Slovensku vyprodukuje približne 30 000 ton použitého kuchynského oleja. Ak budeme prepálený olej vylievať do výlevky, alebo prírody, predstavuje to značné riziko nielen pre vodu, ale aj pre pôdu. Tvorba tenkej olejovej vrstvy medzi časticami pôdy a koreňovými systémami rastlín znižuje ich schopnosť prijímať živiny zo zeme. Navyše sa znečisťujú aj podzemné vrstvy a podložia vôd, čo značne ovplyvňuje kvalitu pitnej vody. 

Z 1 LITRA OLEJA SA VYROBÍ 1 LITER BIONAFTY

Bionafta sa považuje za obnoviteľný zdroj energie, uvoľňuje menej emisií skleníkových plynov, a tým je omnoho lepšia pre naše životné prostredie. Jednou z kľúčových výhod bionafty je používanie v existujúcich dieselových motoroch s malými zmenami.  Môže sa použiť ako 100 % palivo (B100) alebo ako zmes s naftou z ropy. Napríklad zmes B20 je tvorená z 20 % bionafty a 80 % ropnej nafty. Skvalitňuje mazanie motora a predlžuje jeho životnosť. 

 

Nie sme len firma, ktorá zbiera kuchynský odpad, ale záleží nám aj na čistejšom životnom prostredí. Buďme ohľaduplní k sebe aj k životnému prostrediu a chráňme si to, čoho je málo. Informujte sa ešte dnes, ako Vám vieme so zberom prepáleného oleja pomôcť. Kontaktujte nás na našej zákazníckej linke +421 950 401 401 alebo e-mailom info@espik.sk.

Podobné články