Váš názor na triedenie kuchynského odpadu

Povinné triedenie kuchynského odpadu z domácností je vo väčšine samospráv zavedené už takmer dva roky a ľudia si postupne osvojili myšlienku triedenia aj tohto druhu odpadu. Aj keď viacerí už vedia do akých nádob patrí kuchynský odpad, no z praxe vidíme, že nie vždy v nádobách končí to, čo má. Preto nás zaujímalo, aký názor majú na to ľudia, prečo je triedenie bioodpadu podľa nich potrebné a aké zlepšenia by v rámci triedenia biologicky rozložiteľného odpadu uvítali. Pýtali sme sa v uliciach.  

DOMINIKA
Určite je dobre, že sa odpad triedi. Myslím si, že je väčší poriadok a nie je taká špina a bordel, keď sa odpad nedáva len do jednej nádoby. Je to prospešné pre nás, pre našu Zem a hlavne aj vzduch je čistejší. Určite by som zabezpečila viac nádob. Čo patrí do nádob na kuchynský odpad? Zvyšky z jedál, ako napríklad šupky z banánov, uhoriek, ale aj balené potraviny ako slanina. Sú ľudia, ktorí do kontajnerov na kuchynský odpad hádžu čokoľvek a potom to tak aj vyzerá.
 

IGOR
Triedením odpadu bude čistejšie životné prostredie. To je dôvod, prečo sa to zaviedlo. Na školách by sa mohli organizovať prednášky a hlavne deti viesť k tomu, aby odpad separovali. Nedojedený obed dávam do vlastného vedierka, následne ho vysypem do vreca, ktoré odovzdám do hnedého kontajnera. Čo tam patrí? Patria tam aj kosti z kurčaťa, omáčky či ohryzky z jablka.

LUCIA
Je to dobrá vec, pretože triedením šetríme našu planétu. Preto, aby sme o desať-dvadsať rokov neľutovali to, čo robíme dnes. Možno by som uvítala viac informácii pre ľudí a viac kontajnerov. Ale jednoznačne osvetu v školách, škôlkach aj v stravovacích zariadeniach. Do hnedých nádob hádžem šupky z ovocia, zeleniny a chlieb, ktorý už nikto nevyužije. Taktiež potraviny, ktoré sú rozložiteľné a netreba ich spracovávať. Kosti z kurčaťa by som do bioodpadu nedala, ale omáčku z obeda áno.

MAGDALÉNA
Kuchynský odpad je potrebné triediť. Ideálne je, ak ho dáte do sáčku určeného na tento druh odpadu. Chráni sa tým životné prostredie. Uvítala by som, aby myšlienku triedenia zachovávalo viac ľudí. Neviem si však spomenúť na farbu nádoby. Do kuchynského odpadu dávam šupky z ovocia a zeleniny, a tiež zvyšky z jedla.

SILVIA
Separovanie považujem za veľmi dobré a prospešné pre našu budúcnosť. Niektorý druh odpadu sa v prírode rozkladá rýchlo, naopak iný tam kysne, hnije a zapácha.  Prijala by som, aby sa do kuchýň pridávali nádoby aj na tento odpad. V rodinných domoch je to jednoduchšie, pretože ľudia kompostujú a bioodpad vysypávajú na záhradu. V bytových jednotiek je s tým problém. Nemáme to kde dávať, hádžeme ho do sáčkov, ktoré smrdia a z ktorých vzniká ďalší odpad. Len malé percento ľudí vie, že kuchynský odpad sa triedi alebo tak nerobia z lenivosti, alebo že to smrdí. Pre človeka je to väčšia záťaž, pretože musí odpad častejšie vynášať. My pri paneláku nemáme nádobu na bioodpad, ale viem, že tam patria šupky z ovocia, zeleniny a pečivo. 

MARCELA
Škoda je všetko vyhodiť. Odpad, ktorý je ešte využiteľný do kontajnerov nepatrí. Doma produkujeme veľmi málo kuchynského odpadu, ale buď ho využijeme do kompostu alebo ho dávame sliepkam a tie to zužitkujú. Aj susedia nám nosia tento odpad. Priala by som si, aby to každý dodržiaval. Bývam v neďalekej dedine, kde nádoby na kuchynský odpad nemáme. Viem, že v meste takéto nádoby sú ale nejako to nesledujem. Mali by sa tam dávať všelijaké šupky, či už od zemiakov, zeleniny, ale aj zvyšky z obeda. Vraj tam kosti nepatria. Omáčky? Neviem povedať či tam patrí aj tekutý odpad.  

ŠTEFAN
Zaviedlo sa to preto, aby sa chránilo životné prostredie. Ľudia nakupujú množstvo jedla, ktoré nestihnú spotrebovať a potom ho vyhadzujú do kontajnerov. Je potrebné viac vplývať na ľudí, aby kuchynský odpad triedili a neplytvali ním. Zbytočne nenakupovali, prípadne kupovali len to, čo treba. Neviem, aká je farba nádob, pretože v našej obci tieto nádoby chýbajú. Nemáme kuchynský odpad, snažíme sa všetko skonzumovať a so zvyškom prikrmujeme domáce zvieratá. Podľa mňa sa tam vhadzuje všetok odpad z kuchyne, ako poškodené ovocie a zelenina. Malé kosti? Neviem či tam patria,  s omáčkami je tiež problém.

TERÉZIA  
Určite je potrebné, aby sa odpad triedil, lebo vidíme ako je na tom naša Zem. Chováme sliepočky, čiže skrmujeme. Odpad ako šupky zo zemiakov dávame do koša, ktorý je na to určený. Ani sama neviem, čo by som zmenila pri triedení kuchynského odpadu. My máme dostatok nádob. Budeme sa riadiť tým, čo nariadi štát. Samozrejme, je to hnedá nádoba. Kosti tam nedávame, lebo ich dávame psíkovi. 

VINCENT
Robím to pre našu prírodu. Šupky z ovocia dávam do kompostoviska, ktoré som si sám urobil. Tam to zhnije a za rok – dva mám z toho kvalitné hnojivo. Okrem kuchynského odpadu odovzdávam aj prepálený olej. Ten prelejem do plastovej fľaše a  hodím do kontajnera na oleje. Pre životné prostredie by bolo prínosom, aby sa naše lesy nerúbali.   

Sledujte nás aj na našom Facebooku a na Instagrame, kde nájdete zaujímavé a užitočné informácie zo sveta kuchynského odpadu. 

 

Podobné články