Ukáž svoju fľašu

Recykluje sa len okolo 30 % plastov, väčšina stále končí na skládkach či v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie. Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú odpadom.

 
 

Od roku 2022 sa u nás zaviedol systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, ktorý by mal výrazne znížiť množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov. Je to však iba čiastočné riešenie problému. Najlepšie je odpad netvoriť a predchádzať jeho vzniku.

V marcovej výzve Ukáž svoju fľašu  bolo úlohou účastníkov zamyslieť sa nad používaním nápojových fliaš. Dôraz sa kládol na používanie nápojov v opakovateľne použiteľných fľašiach.

Ktorá fľaša je tá vaša?  

Toto sme sa vás pýtali počas celého mesiaca. Odpovedí sme dostali naozaj veľa. Do výzvy sa zapojilo priamo 852 účastníkov. Teší nás, že väčšina z vás používa svoje vlastné fľaše, ktoré si napĺňa niekoľkokrát denne. Skutočnosť, že nekupujete PET fľaše je pre nás ešte povzbudivejšia. Druhov fliaš, ktoré používate je naozaj veľmi veľa – či už je to kvalitný tvrdý plast, nerez, sklo, alebo kombinácia materiálov. Takéto fľaše sú pre vás lepšie a praktickejšie. Pre životné prostredie šetrné.

Samotnú vodu používame prostredníctvom rôznych zariadení. Doma, v škole, v jedálni, stačí otočiť vodovodnými kohútikmi. Na verejných priestranstvách sú to zase pitné fontánky či vodovody. Niektorí máte svoje obľúbené prírodné pramene a studničky, ktoré radi navštevujete.

Počas plnenia výzvy ste si viacerí, hlavne školy a žiacke tímy, pripomenuli medzinárodný deň vody, ktorý sa každý rok oslavuje 22. marca. Uskutočnili ste v triedach rôzne aktivity, pokusy s vodou, tvorili básničky, kreslili, vyrábali tabuľky o šetrení vody, zahrali si hru, spievali, premietali prezentácie o vode, ochutnávali rôzne druhy nápojov z opakovane použiteľných fľaš.

Ďakujeme veľmi pekne za všetky príspevky – za vaše fľaše a za to, že myslíte na prírodu. V marcovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Samuel K. a Linda Š.   Taktiež by sme radi ocenili aj žiacke tímy z Kalinova, Bratislavy a Ružomberka. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

to fľašku používam každý deň do školy už asi 3 roky a stále je super. Moja rodina nikdy nekupuje petfľaše a podobné zbytočné plasty. – František M.  

Mám nádobu na kávu, ktorú si pravidelne každé školské ráno napĺňam. Týmto ušetrím 5 jednorazových pohárov do týždňa z nášho školského automatu, keďže si to pripravím ešte doma. Rovnako, aj keď idem na výlet, si vypýtam ávu alebo čaj do vlastnej nádoby. – Tatiana M. 

 Moju fľašu som naplnila počas výzvy asi 60-krát. – Natália B.

Žiaci používajú fľaše, ktoré nie sú jednorazové. Často si fľaše napĺňajú aj v škole z vodovodu. Tieto fľaše používajú nielen kvôli výzve, ale kvôli tomu, že je to pre nich lepšie a praktickejšie. – Iveta H.

Ďakujeme za skvelú výzvu! Na našej škole má skoro každé dieťa vlastnú fľašu na vodu, ktorú pravidelne dopĺňame v umývadlách v triede alebo v kuchynke. Učitelia väčšinou dopĺňajú tekutiny šálkami a taktiež vodou z vodovodu. – Mária D. 

Prváci sa z výzvy veľmi potešili. Svoje fľaše používajú často a vedieme ich k tomu, aby v nich mali najlepšie čistú vodu. – Daniela M.   

Do výzvy sme sa zapojili spolu so žiakmi 4. A. Všetky deti majú svoje fľaše a za deň si ich naplnia aj niekoľkokrát z nášho školského vodovodu. Bývame v Turci a tu máme výbornú vodu. – Jana V.

Do výzvy Pripime si s planétou  sa z našej školy zapojilo 65 detí. Vodu si deti naberali ráno v škole do svojej fľaše. Podarilo sa nám to zrealizovať 16-krát počas mesiaca marec.   – Dagmar R.  

Deti sa nesmierne tešili a predbiehali sa v tom, kto o svojej fľaši porozpráva a ukáže ju svojim kamarátom. Počas dňa ju chceli stále dopĺňať, samozrejme, čistou vodou. Tá je predsa najlepšia. – Daniela F.   

Čo nám prinesie apríl? 

Budú to trampoty a nie hocijaké, ale papierové. V aprílovej výzve Retro vreckovky sa zameriame na predchádzanie vzniku papierového odpadu, a to papierových vreckoviek.

Úlohou účastníkov bude počas mesiaca vylúčiť papierové vreckovky, obrúsky alebo utierky a nahradiť ich retro kúskami alebo vlastnými alternatívami. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca apríla.

Už teraz sa tešíme na vaše kúsky.  

Podobné články