Tretia výzva

Vaša cesta autom ovplyvňuje klímu aj kyslosť oceánov.

Vyhlasujeme tretiu výzvu v rámci iniciatívy projektu „Teaching green“. Budeme radi, ak sa zapojíte a to nielen z dôvodu, aby ste sa dozvedeli niečo viac o klimatickej zmene, ale aby ste informovali aj svoje okolie o tom, čo klimatická zmena je a ako môžeme zmierniť jej dopady. 

Výzvy zverejňujeme každý druhý pondelok aj na Instagrame, preto sledujte účet @teaching.greenproject a používajte #teachinggreenchallenge. Vašou úlohou bude odfotiť sa alebo natočiť video, ako sa vám darí výzvu plniť a označiť projektový Instagram vo vašom príspevku.

Výzvy sú otvorené pre všetkých bez rozdielu a prebiehajú naraz v 4 krajinách - Slovensku, Španielsku, Taliansku a Cypre. Preto je vhodné pri vašich príspevkoch používať anglický jazyk, nie je to však podmienkou. Každá výzva bude pripravená v dvoch variantoch a vy si sami môžete vybrať, ktorý vám viac vyhovuje.

Výzva č.3:

A. Využitím alternatívnych spôsobov prepravy znížte svoje emisie z dopravy.
Zmapujte použité dopravné prostriedky pri ceste do školy. Pomocou mapových portálov alebo mobilných aplikácií zistite počet najazdených kilometrov pre každý použitý dopravný prostriedok. Následne s využitím tabuľky vypočítajte vami vyprodukované emisie CO2. Stanovte si záväzok, o koľko chcete znížiť svoje emisie a pokúste sa ho dodržať.

Električka alebo trolejbus 42 G/KM
Elektromobil 43 G/KM
Minibus 55 G/KM
Motorový vlak (dízel) 60 G/KM
Elektrický vlak, metro 65 G/KM
Autobus 69 G/KM
Moped 73 G/KM
Hybridné auto 84 G/KM
Motorka 94 G/KM
Menšie auto 110 G/KM
Stredne veľké auto 133 G/KM
Veľké osobné auto 183 G/KM

B. Analyzujte kyslosť na vzorkách vody.
Chemické zloženie oceánskej vody sa mení najmä absorpciou oxidu uhličitého z atmosféry. Práve doprava je zodpovedná za približne štvrtinu celkových emisií CO2 v Európskej únii (v roku 2019), pričom 71,7% z nich pochádza z cestnej dopravy. Cieľom EÚ je dosiahnuť do roku 2050 90% zníženie emisií skleníkových plynov z dopravy v porovnaní s rokom 1990.
Ako oxid uhličitý mení pH vody si môžete vyskúšať pomocou jednoduchého pokusu. Odmerajte pH klasickej vody z vodovodu. Následne túto vodu obohaťte o oxid uhličitý (vyrobíte z nej sódu) a meranie zopakujte. Vyhodnoťte výsledok.

Držíme vám palce pri plnení tretej výzvy a už teraz sa tešíme na vaše príspevky na Instagrame.

Uzávierka druhej výzvy je 12.3.2023.

foto: cz.depositphotos.com

Podobné články