TOP 10 inšpiratívnych tipov na ochranu životného prostredia od našich sledovateľov

Naša Zem je náš jediný domov a každá snaha, aj tá najmenšia na jej ochranu môže mať významný vplyv. Naši sledovatelia na sociálnych sieťach nám pri nedávnej súťaži poskytli niekoľko skvelých nápadov a tipov, ako chránia naše životné prostredie. Ich spôsoby sú natoľko inšpiratívne, že sme sa rozhodli vybrať TOP 10, s ktorými sa s Vami chceme podeliť.

 

1.     Pani Janka nám poslala sériu skvelých tipov, ako môžeme chrániť naše životné prostredie:

a)   šetriť (pozastaviť) vodu pri umývaní zubov alebo šampónovaní,

b)   zhasínať svetla pri odchode z miestnosti

c)   triediť rôzne zložky odpadu,

d)   nosiť vlastné tašky a vrecúška, ktoré si môžete doma ušiť z vyradeného oblečenia či textílii,

e)   využívať vlastné opätovne použiteľné fľašky na vodu,

f)    vyhýbať sa chemikáliám pri upratovaní, nahradiť ich napríklad citrónom, sódou bikarbónou alebo octom,

g)   pomáhať škôlke a škole vysádzať stromčeky,  

h)   zaviesť už v škôlke zber rôzneho menšieho odpadu, čo učí našich najmenších žiť v čistej a zelenej prírode.

 

2.    Stránka „eco v byte“ nás inšpirovala ako sa dá vytvoriť ekologická domácnosť, využívať  teda látkové hygienické pomôcky, ako sú  plienky, tampóny, menštruačné nohavičky, vreckovky či handry a používanie ekologických čistiacich prostriedkov. Taktiež uprednostňovanie verejnej dopravy, bicykla, chôdze pred využívaním auta v menšej vzdialenosti. Čo sa týka kúpi nových vecí, všetko starostlivo zvažovať a oblečenie SWAP-ovať (vymieňať). Vo svojom voľnom čase sa venovať napríklad pestovaniu rastlín a starať sa o okolie bytovky či domu. Navyše prostredníctvom sociálnych sietí je možné šíriť osvetu o ochrane životného prostredia. My sa tomu veľmi tešíme a fandíme.

 

3.    Pani Blanka nám poskytla nápady na recykláciu a využívanie starých materiálov. Napríklad ako sa dajú vyrobiť hračky z kelímkov a roliek z toaletného papiera. Namiesto sáčkov využívať dózičky na jedlo, šetriť elektrinou a vodou. Potravinový odpad sa snažiť minimalizovať a využívať aj šupky, ak sú na to možnosti chlebík dávať zajacom, zvyšky z mäsa zase psovi a podobne. A čo je dôležité, snažiť sa to všetko učiť aj svoje deti.

 

4.   Pani Romanka využíva dažďovú vodu na polievanie záhrady a vodu, ktorú odpustí pri sprchovaní a kúpaní, využíva na polievanie rastlín na balkóne.

 

5.    Pani Andrea doma triedi prepálený olej a odnáša ho na zberné miesto. Pri prechádzke prírodou učí deti rešpektovať prírodu tým, že nevyhadzujú odpadky do prírody, ale nosia ich domov, kde ich vytriedia a vhodia do nádob na to určených. 

 

6.    Pani Bibika má na záhradke kompostér, do ktorého je možné vhadzovať napríklad šupky zo zeleniny či ovocia. Papier odnáša do zberu a vymieňa ho za kuchynské servítky. Veľký dôraz kladie aj na ekologické nakupovanie, pri ktorom uprednostňuje výrobky s ľahko rozložiteľnými obalmi.

 

7.    Pani Alžbete ďakujeme za nápad na využitie odpadu z kávovaru ako hnojivo v záhradke. Navyše „výbavu“ pre svoje deti, a taktiež aj oblečenie odporúča kupovať z druhej ruky, čím máte možnosť veci ešte využiť. Zo zvyšného pečiva vyrába domácu strúhanku, ktorá je veľkým pomocníkom pri príprave jedál. 

 

8.   Pán Juraj sa s nami podelil aj s fotografiami, na ktorých je možné vidieť akú má doma krásnu záhradku, v ktorej okrem kvietkov a stromov pestuje aj vlastnú zeleninu a ovocie.

 

 záhrada     kvety v záhrade

 

9.    Pani Lucia sa snaží chrániť planétu svojim životným prístupom. Okrem iného v domácnosti šetrí aj vodou a riadi sa sloganom – „Šetrí! -miesto vane uprednostní sprchovanie.“ 

 

10.   Na záver pani Anna tvorivo využíva staré veci, ktorým dáva šancu stať sa opäť užitočnými. A dokonca má doma aj syna-pomocníka, ktorý navrhol kupovať bezobalovo

 

Viac inšpiratívnych nápadov si môžete pozrieť v komentároch v našich príspevkoch na sociálnych sieťach zo dňa 1. a 5. júna 2023. Všetky tieto tipy nám ukazujú, že existuje mnoho spôsobov, ako prispieť k ochrane našej planéty. Od malých zmien v našich domácnostiach a zvyklostiach až po kroky, ako je odovzdávanie triedených zložiek vrátane kuchynského odpadu a prepálených olejov na určené miesta. V každom prípade každá, aj mala snaha, sa počíta.

Stará múdrosť hovorí: „Našu planétu sme nezdedili od našich otcov, požičali sme si ju od našich detí.“ Preto by sme mali robiť všetko pre to, aby sme zanechali našu planétu v čo najlepšom stave pre budúceho generácie.

Ak máte aj vy nejaké tipy, ako chrániť naše životné prostredie, budeme veľmi radi, ak sa s nami o ne podelíte. Pošlite nám e-mail na media@espik.sk.

Podobné články