Tohtoročný Deň Zeme bude iný

Už o niekoľko dní oslávime medzinárodný Deň Zeme, ktorý si každoročne pripomíname 22. apríla.

Tento rok bude špecifický hneď z niekoľkých dôvodov:

* Prvý deň Zeme oslávili v roku 1970 v USA. Dvadsať miliónov Američanov vyšlo do ulíc, areálov študentských mestečiek či na námestia, aby poukázali na drancovanie a ničenie prírody človekom. V roku 2020 preto Deň Zeme slávi svoje jubileum – polstoročnicu svojho vzniku.

* Témou tohto ročníka sú podľa oficiálnej stránky Dňa Zeme aktivity zamerané na ochranu klímy. Je to téma, ktorá na nás doslova „skáče“ z každej strany. Čas je však neúprosný a nesmieme ho strácať nečinnosťou a ignoranciou tohto problému.

* Hromadné čistenie okolia, zbieranie odpadkov, sadenie stromčekov či demonštrácie nie sú v súčasnej situácii možné. Minulý rok sme v areáli nášho pracoviska SAŽP v Banskej Bystrici okrem čistenia okolia, vybudovali spolu s kolegami aj kompostovisko a hmyzí hotel. Tento rok sa to nedá... Naše aktivity sa preto presúvajú do súkromia našich domácností, či do virtuálneho sveta. Prijmite výzvu, ktorá nás v týchto časoch môže stmeliť a motivovať ku každodenným drobným skutkom v prospech našej planéty. Na stránke (https://www.earthday.org/earth-day-challenge/) je zverejnená 22-dňová výzva. Na každý deň od začiatku mesiaca apríl až po Deň Zeme tu máte k dispozícii vždy jednu výzvu, ktorú môžete splniť nielen teraz, ale už navždy. Môžete si napríklad urobiť svoj vlastný plastový audit domácnosti, vytvoriť zaujímavé kompostovisko, zvoliť si jeden deň v týždni bez mäsa, zasadiť strom, či vyskúšať si na jeden deň fungovať čo najviac bezodpadovo. Všetky tieto aktivity by mali vyvrcholiť počas Dňa Zeme, 22. apríla, jeho virtuálnou oslavou.

* Slniečko lieči...Ak chodíte aj v týchto časoch radi do prírody (samozrejme, na opustené miesta bez davov ľudí) a nie je vám ľahostajné, ako to tam vyzerá, zapojte sa do našej jarnej aprílovej výzvy. Urobte niečo dobré pre našu prírodu a pomôžte jej do nového štartu po zimnej prestávke vyzbieraním odpadkov na ľubovoľnom mieste vo vašom okolí.
Z čistenia prírody nám pošlite, prosím Vás, fotografie do správy na facebook.com/envirovychova alebo na instagram #vyzvajar2020.

 

Či vás už zaujala medzinárodná 22-dňová výzva, alebo naša aprílová jarná výzva, podstatné je prispieť svojou troškou k ochrane planéty. Tento rok to síce bude bez davov ľudí, svedkov, kamier, či verejných ocenení, ale podstatný je náš dobrý vnútorný pocit a pocit spolupatričnosti s našou Zemou.

Najjednoduchšie je zmeniť samého seba. Ako povedal Mahátma Gándhí: „Ty musíš byť zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete.“

 

Podobné články