Svetový deň vody nás vyzýva: Vážme si vodu!

Už viac ako dvadsaťpäť rokov si každoročne 22. marca pripomíname dôležitosť vody v našich životoch v rámci Svetového dňa vody, ktorý sa nepretržite oslavuje od roku 1993. Cieľom tohto dňa je tiež zvyšovať povedomie o skutočnosti, že stále 2,2 miliárd ľudí nemá prístup k nezávadnej pitnej vode. Apeluje na prijatie opatrení na riešenie globálneho problému s vodnou krízou a dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja v súlade s Agendou 2030 Organizácie spojených národov (OSN) v rámci cieľa 6: voda a hygiena.

Zameranie Svetového dňa vody 2021

UN-Water koordinačný mechanizmus OSN pre vodu a sanitáciu každoročne stanovuje tému Svetového dňa vody. Tohtoročná téma, Vážme si vodu, sa snaží apelovať na ľudí, aby sa zamysleli a odpovedali si na otázku: „Čo pre mňa znamená voda?“ Voda má pre rôznych ľudí v rôznych prostrediach rôzny význam. Pre každého voda znamená niečo iné. Napríklad v každodennom živote v domácnostiach, školách a na pracoviskách môže voda znamenať zdravie, hygienu, dôstojnosť a príležitosť. V kultúrnych, náboženských a duchovných kruhoch môže voda znamenať spojenie so stvorením alebo s komunitou. A v prírodnom prostredí môže voda znamenať pokoj, harmóniu a ochranu.

Hodnota vody je oveľa vyššia ako jej cena

Voda má obrovskú a komplexnú hodnotu pre naše domácnosti, potraviny, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku a integritu nášho prírodného prostredia. Ak prehliadneme ktorúkoľvek z týchto hodnôt, riskujeme nesprávne riadenie tohto konečného a nenahraditeľného zdroja. Podľa cieľa 6 Agendy 2030 Organizácie spojených národov (OSN) je potrebné zabezpečiť vodu a hygienu pre všetkých. Bez komplexného pochopenia skutočnej viacrozmernej hodnoty vody nebudeme schopní zabezpečiť tento kritický zdroj v prospech všetkých. Voda je nenahraditeľnou základnou ľudskou potrebou, a preto by sme si ju mali vážiť a efektívne chrániť pre všetkých.

 

Digitálna kampaň  #Water2me

V rámci tohtoročného Svetového dňa vody sa uskutočňuje digitálna kampaň Vážme si vodu #Water2me, ktorú koordinujú významné svetové inštitúcie zaoberajúce sa ochranou zdravia ľudí, životného prostredia či ľudskoprávne organizácie. Digitálna kampaň, ktorá sa bude konať až do konca decembra na webe worldwaterday.org a na sociálnych sieťach si kladie za cieľ vyvolať diskusiu – zhromaždiť čo najviac názorov a komentárov ľudí z celého sveta o vode a jej význame pre nich. Zámerom je pochopiť, ako si ľudia vážia vodu, či už je to ekonomicky, sociálne, kultúrne alebo inými spôsobmi a akú úlohu hrá v ich životoch, aká dôležitá je pre nich a aké sú ich nádeje a obavy v súvislosti so základnými ľudskými právami.

Súhrn správ a komentárov od ľudí sa zhromaždí a použije do správy o význame vody. Hlasy ľudí sa potom predstavia rozhodovacím orgánom na rôznych  podujatiach v roku 2021, ktoré poskytnú bezprecedentný pohľad verejnej mienky a vyvolajú tak tlak na politiku v oblasti vody a sanitácie.

Čo pre teba znamená voda? Vyjadri svoj názor.

Do digitálnej kampane # Water2me sa môže zapojiť úplne každý, stačí navštíviť stránku Svetového dňa vody, záložku „Act“ a môžete si pozrieť diskusiu na živo a prispieť do nej. Označte svoj príspevok tagom #Water2me a pomôžte tak vytvárať kampaň 2021 #WorldWaterDay! Svoje názory na tému, Čo pre teba znamená voda, môžete posielať aj e-mailom, do predmetu treba uviesť: Svetový deň vody 2021: #Water2me a poslať na adresu unwater@un.org.

Pridaj sa aj ty. Každý má čo povedať o našom najcennejšom zdroji.

 

Spracovala: Miriam Balciarová, Ing.; ŠOP SR, Odbor environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, oddelenie Školy ochrany prírody Varín

Zdroj:

Oficiálny web Svetového dňa vody

 

Podobné články