Súťaž plná energie

V apríli si pripomíname jadrovú haváriu v Černobyle. Aj táto udalosť zmenila pohľad ľudí na jadrovú energetiku. Či je alebo nie je ekologická si mohli naši žiaci prečítať v prichystaje súťaži o energetike. 

Okrem jadrových elektrární sa súťaž zameriavala aj na iné typy elektrární, napríklad prílivové, vetrené, slnečné... vychytávkam získavania energie (napríklad z potu, wifi...), histórii uskladňovania energie ako aj výhľadom do budúcnosti. 

Princíp súťaže bol v práci s textom. Spolu s triedou Septima, sme si nachystali články z časopisu Quark a vymysleli sme k nim otázky na ktoré žiaci odpovedali. Otázky boli rozdelené do dvoch kategórií: vedomostné a názororové. Na vedomostné otázky hľadali odpovede v texte. V názorových otázkach vyjadrovali názor podporený argumentmi na tému rozoberajúcu v článu. Každý žiak sa mohol zapojiť o oboch kategórií. Pri vyhodnocovaní sme našli 70 plnohodnotných odpovedí.

Treťou súťažnou kategóriou bola výroba modelu elektrárne. Do tejto kategórie sa zapojilo 8 dievčat z primy, pričom mnohé z modelov boli ineraktívne a prepracované. Taktiež žiačky vedeli o elektrárni niečo porozprávať a obohatili tak spolužiakov o mnohé zaujímavé fakty. 

Motiváciou zapojiť sa do súťaže boli ceny a to voskové obrúzky a zľavy od firmy Beecopack. 

Veríme, že napriek tomu, že sa žiaci z vyššých ročníkov do súťaže nezapojili, prečítali si vyvesené články a dozvedeli sa niečo nové.

Podobné články