Stretnutie zástupcov krajov k dobrej praxi EVVO

Slovenská agentúra životného prostredia pripravuje systém certifikácie organizácií poskytujúcich služby environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Tento svoj pripravovaný koncept postupne predstavila na online webinároch pre zástupcov jednotlivých krajov SR. Práve na týchto online stretnutiach vyvstala potreba stretnúť sa navzájom, zdieľať a inšpirovať sa, čo sa robí v EVVO na úrovni krajov.

17. mája 2022 sa preto na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja stretli zástupcovia piatich samosprávnych krajov. Postupne boli prezentované rôzne stratégie a spôsoby manažovania EVVO v krajoch. Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja predstavili príklady dobrej praxe EVVO (pripravovanú envirostratégiu kraja a na ňu nadväzujúcu koncepciu EVVO). Zamestnankyne Trenčianskeho samosprávneho kraja prezentovali projekt Zelená župa a ich krajskú koncepciu EVVO. Zástupca Bratislavského samosprávneho kraja porozprával o skúsenostiach s koordináciou a prezentáciou EVVO (hlavne s koncepciou budovania siete environmentálno vzdelávacích centier v BSK). Na záver zástupkyňa Žilinského samosprávneho kraja informovala o tom, kam kráča EVVO v ich kraji.

Všetci účastnici zhodnotili, že takáto forma spolupráce je veľmi prínosná, pretože sa navzájom nielen informovali, ale aj inšpirovali a motivovali do ďalšej práce.

V súčasnosti sa nastavuje systém ďalšej spolupráce, ale určite vieme, že v takýchto stretnutiach chceme pokračovať. Veríme, že sa postupne pridajú všetky kraje.

Podobné články