Správa vo fľaši

Plastové fľaše so sledovacím zariadením boli vypustené z pobrežia anglického Cornwallu, ako správa pre svetových lídrov s cieľom uprednostniť záchranu oceánu pred znečistením.

Na Svetový deň oceánov (8. júna) v spolupráci vedeckých inštitúcií a oceánskych skupín z celého sveta spoločnosť #OneLess začala nový experiment na sledovanie pohybu plastových fliaš v oceáne.

V rámci tohto projektu sa na juhu a severe anglického pobrežia vypustilo 7 fliaš vybavených GPS. Tieto sledovacie zariadenia sú navrhnuté tak, aby napodobňovali jednorazovú plastovú fľašu na pitie. Zhromažďujú dôležité údaje, ktoré vedcom pomôžu pochopiť ako sa plast pohybuje po povrchu oceánu, a odhaľujú potenciálne riziká, ktoré plast predstavuje pre morský život.

Prečo je fliaš 7? Zahájenie experimentu bolo uskutočnené v podobnom období kedy sa uskutočnilo aj stretnutie „summit“ G7 v Cornwalle (11.-13.júna). Sedem fliaš je pomenovaných po krajinách G7 (Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Veľká Británia, Spojené štáty americké), ktorých kampaň vyzýva, aby „počúvali oceán“ #listentotheocean a zabránili klimatickým zmenám.

8 miliónov ton plastu sa dostáva do oceánu každý rok a sú to práve svetoví lídri, ktorí zlyhávajú v počúvaní vedeckých dôkazov, že na ochranu planéty pred zmenou podnebia sú potrebné urgentné kroky. Heather Koldewey, vedúca ochrany morských zdrojov v Zoologickej spoločnosti v Londýne a profesorkou na univerzite v Exeteri, tvrdí, že ide o globálny problém.

„Kamkoľvek ideme, či už je to najhlbšia časť oceánu alebo najneobývanejšie ostrovy, všade nájdeme znečistenie plastmi. Pochopením samotných pohybov plastov dokážeme priamo poukázať na ich negatívny vplyv a urobiť všetko preto, aby sme zabránili ich ďaľšiemu vnikaniu do oceánov, “uviedla.

Samotnú mapu a pohyb fliaš môžete sledovať aj vy: https://www.onelessbottle.org/oceantracking/

 

 

Podobné články