Sokoliari v Štiavnických Baniach

Unikátnu Základnú školu s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach možno už poznáte z televízie alebo novín. Je to prvá škola na svete, kde sa vyučuje povinný predmet sokoliarstvo. Deti sa sokoliarstvu, chovu koní a iných zvierat venujú aj vo svojom voľnom čase. Tieto deti sú dobrovoľne v škole aj počas prázdnin. Každý deň sú tu pre vás kde vás budú sprevádzať vo svojom kráľovstve- prírodnom parku Aves. Poobede vám šikovné deti ukážu predstavenie dravcov pod dozorom profesionálov.

 

V prírodnom parku má svoj domov takmer stovka zvierat: dravce a sovy, kone, opice, leguány, korytnačky a dokonca krokodíl. Obrovského papagája aru modro-žltú môžete aj nachovať. Okolo školy sa nachádzajú exkluzívne záhrady rôzneho typu: bylinková, japonská a vo vnútri školy aj časť exotického biotopu. Na samotnej budove školy sa nachádza ďalšia slovenská rarita- prvá exteriérová vertikálna záhrada. Vzdelávanie žiakov sa uskutočňuje aj v prírode a vedie názorne svojich žiakov k aktívnej účasti pri ochrane životného prostredia. Príkladným správaním k prírode je aj tunajšia nádrž na zadržiavanie dažďovej vody (pojme 700 tisíc l vody ročne) využitých na zavlažovanie zelene.

Okrem iného si deti môžu vyskúšať aj nové preliezky. Žiaci aj ich pedagógovia sú milí, priateľskí a hrdí na všetko to čo vám vo svojej škole ukážu. Minulé leto ku nim zavítalo vyše 4 a pol tisíc návštevníkov. Vstupné je dobrovoľné. Príďte, je toho veľa čo môžete vidieť a zažiť.

Otvorené denne (v mesiacoch júl a august, vrátane víkendov a sviatkov) od 10:00 do 17:00 hod., show dravcov o 14:00 hod.

Zdroj: Región Štiavnica; Uverejnené: 26.11.2019

https://www.banskastiavnica.travel/s-detmi/sokoliari_v-stiavnickych-baniach

 

Podobné články