Slnovrat na Dunaji - Spoznaj Príbeh krajiny Lúk

V SEV Dropie patril 4. a 5. jún významným udalostiam a dňom, a samozrejme žiakom a verejnosti. V rámci Národného projektu Informačné aktivity v oblasti ochrany prírody a krajiny sa networkingová udalosť uskutočnila pri príležitosti Slnovratu na Dunaji, Víkendu otvorených parkov a záhrad, a v neposlednom rade  - Dňa životného prostredia.

 

Dvojdňový networking začal 4.6., keď prebiehali aktivity pre zapojené školy (po skupinkách) so zaujímavými úlohami. Vďaka questu Zlatá záhrada sa deti dozvedeli všeličo o svete, ktorý kedysi dávno Dunaj vytvoril a v roku 1965 aj vzal. Postupne sa ho však snažíme obnovovať. Výrazne zmenil obraz krajiny k lepšiemu projekt LIFE Ostrovné lúky vďaka Bratislavskému regionálnemu ochranárskemu združeniu.

4.6. slávnostný večer krátkym príhovorom otvoril Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia. Súčasťou networkingového programu Slnovrat na Dunaji bola aj slávnostná premiéra filmu Príbeh krajiny Lúk: https://broz.sk/nase-filmy/ Film o unikátnej krajine - nekrajine Dolného Žitného ostrova, ktorá bola výrazne pozmenená ničivou povodňou v roku 1965. Príbeh nás prevedie minulosťou, kedy sa tu rozprestierali mokrade a lúky, ľudia žili roztrúsene v tzv. tanyach (samotách). Po povodni sa krajina drasticky zmenila, ľudia sa nemohli vrátiť do svojich pôvodných domovov a došlo k vysušovaniu a pretváraniu oblasti na poľnohospodársku krajinu. Po rokoch sa ukazuje, aký dopad má takýto spôsob využívania krajiny na prírodu aj na ľudí, ktorí tu žijú. Ochranári v spolupráci s miestnymi obyvateľmi od roku 2014 realizovali projekt na obnovu historickej mozaiky krajiny, a to obnovou lúk a pasienkov. Cieľom projektu je návrat vzácnych druhov vtákov, ktoré sem od nepamäti patrili. Ich opätovná prítomnosť by znamenala, že krajina sa vracia do svojej niekdajšej podoby a stáva sa odolnejšou voči negatívnym faktorom.

Filmovú premiéru nasledovala zaujímavá diskusia k živej poľnohospodárskej krajine. Diskutujúcimi hosťami boli Ladislav Miko, pôdny biológ a zástupca EK na Slovensku, Michal Kiča, štátny tajomník MŽP SR, Ľubomír Marhavý- poľnohospodár z praxe a popularizátor bezorbového spôsobu obrábania pôdy a Katka Vajliková zo SEV SAŽP Dropie. Moderátorom večera bol Andrej Barát. Panelová diskusia sa realizovala najmä vďaka BROZ a Adi Brossmannovej.

Sobota 5.6. patrila celá verejnosti. Stihli sme veru všeličo, prehliadky našej záhrady, výstavbu hmyzieho hotela- veľkého HÁVEDNÍKA, lokálnu ochutnávku, vozenie sa s koníkom Hamvasom po lúkach (vďaka Molnár Attila), aj opakované premietanie filmu Príbeh krajiny Lúk. Ďakujeme Staničkárom zo slovenskej ZS Zemianska Olča, kolegom z OEVVO SAŽP a BROZ za najkrajší hmyzí hotel, dobrovoľníkom, kolegom, susedom, priateľom za úžasné dva dni.

(autori článku: Katka Vajliková, Lilla Szabóová, BROZ)

 

 

 

 

Podobné články