Šetrím svoj mobil a čas

Každé elektrické zariadenie vrátane smartfónov potrebuje pre svoju činnosť rôzne kovy, vrátane tých vzácnych. Podľa údajov BBC z roku 2016 priemerný smartfón obsahuje okolo 0,034 g zlata, 0,34 g striebra, 0,015 g paládia a takmer jednu tisícinu gramu platiny. Treba si však uvedomiť dve veci:

1. Množstvo. Keby sme rozobrali a dôsledne vyseparovali tieto materiály napríklad z 1000 smartfónov by sme získali 34 g zlata, 340 g striebra, 15 g paládia a gram platiny. Pri milióne smartfónov sa bavíme o tých istých číslach, len gramy vymeníme za kilogramy. A počet smartfónov v obehu je obrovský a je nepravdepodobné, že ich počet bude klesať, skôr naopak.

2. Extrémne náročná ťažba a spracovanie. A to nielen z hľadiska ceny, ale aj z pohľadu pracovnej sily a vplyvov na životné prostredie. Napríklad výnosnosť pri ťažbe zlata sa odhaduje na 3 - 12 gramov zlata na tonu vyťaženej zlatej rudy – to znamená, že na výrobu 1000 smartfónov musí byť vyťažených 3 až 11 ton zlatej rudy!

Je dôležité, aby sa s elektroodpadom zaobchádzalo správne a vzácne materiály, ktoré obsahujú smartfóny nekončili na skládkach alebo v spaľovniach.

Rrecyklácia elektroodpadu aj napriek svojej prospešnosti problém celkom nerieši, iba ho spomaľuje. Recyklácia je priemyselný proces, ktorý vedie k istej miere znečistenia životného prostredia. Pri každom druhu odpadu preto platí jedna univerzálna pravda: Najlepší odpad je ten, čo nevznikne.

Ako sa vám podarilo šetriť mobil a čas?  

Vo výzve Šetrím svoj mobil a čas ste sa mali zamyslieť nad tým, ako pristupujeme k elektronike, ktorú používame. Základným pilierom minimalizácie vzniku odpadov je totiž šetrná a menšia spotreba. Pri elektronike to znamená plne využiť jej potenciál a snažiť sa naplniť jej životný cyklus.

Zavedením opatrení sa všetkým zapojeným podarilo znížiť spotrebu batérie. A to viditeľne pri pozorovaní jedného a druhého týždňa. Viacerí, ste navrhovali používanie telefónu len v nevyhnutných prípadoch a nezahlcovanie telefónu aplikáciami, ktoré nepotrebujeme. Oplatilo sa aj kratšie používanie wifi.

Dominika výzvu využila naplno: „Mobil si nabíjam vždy, keď mi batéria klesne pod 50%. Zvyčajne to je každý druhý deň. Vždy keď nepoužívam wifi alebo bluetooth mám ich vypnuté. Jas mám vždy nastavený na nízko kvôli spotrebe a zároveň preto aby som si nekazila zrak. V telefóne mám len nevyhnuté aplikácie. Sociálne siete som si odstránila, pretože je to zabijak času. Odkedy ich nemám som v priemere hodinu denne na mobile. Určite odporúčam každému, aby obmedzili sociálne siete, pretože tam ľudia trávia najviac času na mobile. Pre mňa to bolo najlepšie rozhodnutie, že som si ich vymazala.“

Niektorí ste to skúšali aj naopak, keďže všetky opatrenia sú vám známe. Braňo si na týždeň nedával pozor na Jas, Bluetooth, Polohu, Dáta a WiFi. Priemerná spotreba za ten týždeň bola medzi cca 80%-90%. Po obmedzení WiFi, Dát, Bluetooth, a celkového využívania mobilu sa mu priemerná spotreba znížila o 10%, niektorí dosiahli vyššie čísla 25%, 40%. Niektorým len vypnutie Bluetoothu ušetrilo 30% spotreby. Miriam má pre nás aj vlastný tip, nastavila si na aplikácie časové limity, tie jej po vypršaní nastaveného času aplikáciu neumožnili používať. Časové limity  teda tiež majú pozitívny efekt na výdrž batérie.

Teší nás, že vám táto výzvy priniesla menej času na mobile, uvedomenie si, že je to prospešné a že s opatreniami budete pokračovať aj naďalej.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. Vo februárovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Richard K. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nás čaká v marci?

V marcovej výzve Napijem sa bez obalu sa zameriavame na predchádzanie vzniku odpadu z nápojových obalov.

Úlohou účastníkov je v priebehu mesiaca nahradiť rôzne nápojové obaly a pomôcky inými, vhodnejšími alternatívami (napr. mlieko zakúpené v mliečnom automate, malinovka načapovaná do skleného pohára, voda ochutená citrónom a bylinkami, káva so sebou do vlastného termohrnčeka, odmietnutie plastovej slamky v reštaurácii a ďalšie) a značiť si počty a druhy ušetrených obalov.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca februára.

Už teraz sa tešíme na vaše príspevky!

 

Podobné články