SAŽP podporí Banskobystrickú gruntovačku

V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa naprieč regiónom stretnú ľudia, ktorých spája záujem o životné prostredie a prírodu. Spoločne upracú vybrané lokality po turistickej sezóne. Druhou nosnou myšlienkou je, že udržateľný turizmus ide ruka v ruke so zodpovedným prístupom k životnému prostrediu.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa do podujatia zapojí prvýkrát a to na základe oslovenia zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja. Pôvodne sa Gruntovačka plánovala na jar, pre koronu sa však presunula na jeseň. Aktivity síce prebehnú v komornejšej atmosfére, no o to viac je vítaný každý záujemca. Stačí si vybrať región, mesto alebo miesto. SAŽP účastníkom podujatia poskytne materiálnu podporu a pomoc, a to vo forme rukavíc, tričiek a vriec na odpad.

V rámci regiónu stredné Slovensko môžu záujemcovia gruntovať v meste Banská Bystrica v lesoparku Laskomer a v Sásovskej doline. V Španej Doline sa účastníci zamerajú na Banský náučný chodník. Región Horehronie sa rozhodol upratať lokality v meste Brezno a v obci Telgárt, kde sa zamerajú na prameň Hrona. V Banskej Štiavnici budú ľudia čistiť náučný chodník Glanzenberg, región Novohrad si vybral do Gruntovačky mesto Veľký Krtíš so sídliskom Viničky. Zapoja sa aj Sklené Teplice z regiónu Gron, obec Rudno nad Hronom a región Gemer podporia v gruntovaní obec Rákoš a mesto Tornaľa.

 

Bilancia vlaňajšej jesennej Gruntovačky je viac ako 20.000 litrov vyzbieraného odpadu, takmer 42 kilometrov vyčistených turistických chodníkov a desať turistických a rekreačných lokalít v celom Banskobystrickom kraji. Zúčastnilo sa na nej 400 dobrovoľníkov z radov základných alebo stredných škôl, rôznych združení alebo individuálnych dobrovoľníkov.

Podobné články