Rozvojový projekt „ ENVIROPROJEKT 2022“

Rozvojový projekt „ ENVIROPROJEKT 2022“ financovaný z MŠVVaŠ SR

Názov projektu :         Nevozte nás ráno autom, prídeme na bicykli!

Cieľ:                         Zdravý vzduch, zdravá mobilita – do školy bezpečne a ekologicky

Cieľom projektu bolo preventívne pôsobiť na žiakov vo výchovno-vzdelávacej činnosti a poukázať na aktivity vhodné pre pohyb človeka a ochranu našej planéty.Zvýšiť informovanosť a záujem žiakov v oblasti ochrany a zveľaďovania životného prostredia a rozvíjať zručnosti a vedomosti žiakov potrebné pre ich uplatnenie v environmentálnych trendoch a usmerniť ich myslenie tak, aby pohyb bez automobilových dopravných prostriedkov na zdravom vzduchu vnímali pozitívne a uplatňovali ho v praxi

Prioritné témy rozvojového projektu „ ENVIROPROJEKT 2022“

Doprava na bicykli alebo kolobežke do školy. (Zhotovenie prístrešku na bicykle a kolobežky)

Vytvoriť a starať sa o Oázu pokoja v areáli našej školy.

Realizácia aktivít

Nevozte nás ráno autom, prídeme na bicykli!

Mesiac september 2022 bol v našej škole vyhlásený ako „Mesiac na kolesách“..V rámci neho prebehli v areáli našej školy rôzne pohybové aktivity a súťaže. V rámci medzipredmetových vzťahov na hodinách telesnej výchovy učitelia spolu so žiakmi absolvovali zvolenú trasu na bicykli (škola-amfiteáter a späť) za spolupráci s mestskou políciou . Snažili sme sa spropagovať  možnosť využitia alternatívnej dopravy pre našich žiakov formou využitia bicykla/kolobežky ako ich dopravného prostriedku na prepravu do školy.  Cieľom tejto aktivity bolo  vytvorenie pohybového návyku u žiakov, upevnenie ich zdravia a kondície  a  zároveň podpora ochrany životného prostredia, kde výpary z áut do ovzdušia nahradíme alternatívou a to bicyklom či kolobežkami. Aby „Mesiac na kolesách“  mohol pokračovať neobmedzene kúpili sme stojany a vybudovali  prístrešok na bicykle a kolobežky, ktorý bude slúžiť žiakom aj do budúcnosti.

Výtvarná súťaž: „ Ladíme s pravidlami prírody? “ – na hodinách  výtvarnej výchovy naši žiaci a tiež škôlkári a skupinka žiakov J.J.Thurzu nakreslili plagáty s témou ochrany životného prostredia.  Najtvorivejšie práce boli vystavené vo vestibule školy ako motivačný prvok.

Tvorivá agentúra – žiaci šiesteho ročníka  na hodinách slovenského jazyka a literatúry v spolupráci s učiteľmi, tvorili poučné slogany k problematike environmentalistiky. Najlepšie žiacke výroky boli odmenené vecnou cenou a opäť vystavené v priestoroch školy.

Oáza pokoja na zdravom vzduchu.

Areál našej školy vytvára vhodné podmienky na praktické aktivity v spojitosti s prírodou. Žiakov  sme v rámci vyučovacích hodín biológie a technickej výchovy zapojili do výsadby rôznych druhov kvetov, bylín a ozdobných kríkov ( poďakovanie za pomoc pri výbere rastlín patrí Ing. Iglárovej, ktorá je odborník v tejto oblasti). Rozvíjali  sme u nich praktické zručnosti a podporili pohyb na zdravom vzduchu.  Pri práci s náradím  sme spoločne so žiakmi a s ostatnými zapojenými pedagógmi skrášlili náš areál.  Vysadili sme stromčeky s kvetmi a bylinkami, o ktoré sa žiaci budú celoročne starať. Oáza pokoja , ktorú sme vytvorili  bude slúžiť ako relaxačný kútik.

Beseda s odborníkom Ing.Kamenským LS Vígľaš–  Besedy sa zúčastnili  žiaci 7. -  9. ročníka našej školy, ktorým problematika ochrany prírody a životného prostredia nie je cudzia.

Cez zrealizované  aktivity chceme  dosiahnuť to, aby naši žiaci vedeli ako môžu zodpovedne pristupovať k životnému prostrediu, jeho ochrane ako aj k ochrane a podpore svojho zdravia.

Udržateľnosť projektu vidíme v realizácii projektu aj  po skončení spolufinancovania projektu z prostriedkov MŠ. Konkrétne v tom, že  prístrešok na bicykle a kolobežky bude slúžiť žiakom aj do budúcnosti a to že si budú môcť odložiť svoje dopravné prostriedky ich bude motivovať aj naďalej k alternatívnej doprave do školy. Tým posilnia svoje zdravie a svojou troškou prispejú aj k ochrane prírody. 

Oáza pokoja si tiež bude vyžadovať starostlivosť od žiakov aj naďalej. Do  budúcnosti bude poskytovať možnosť  oddychu.

 

Podobné články