Rozbiehame nové projekty

Počas leta sme oslavovali schválenie až 4 projektov.

Na jar sme s našimi medzinárodnými partnermi podali 4 projekty. Hodnotiacim komisiám sa naše zámery pozdávali, a preto podporili všetky. Kto sa zaoberá prípravou projektov, tak z vlastnej skúsenosti vie, že takýto úspech je nezvyčajný a svedčí o vysokej profesionalite a obetovaní veľkého počtu hodín pri príprave projektov. Na druhej strane je to vždy úžasný pocit, keď môžete zrealizovať vaše vízie. Poďme sa na jednotlivé projekty pozrieť podrobnejšie.

Inovatívne deti alebo po anglicky INNO KIDS je projekt určený pre žiakov I. stupňa základných škôl (3-4 ročník). V rámci projektu predstavíme ekologický urbanizmus a revitalizačné urbanistické prvky, v spolupráci so samosprávami identifikuje zanedbané verejné miesta (brown fields) a ako súčasť participačného procesu necháme deti namodelovať revitalizáciu daného miesta s využitím Lega a iných materiálov. Následne deti svoj model predstavia zástupcom samosprávy a v ideálnom prípade bude ich práca inšpiráciou pre revitalizačné projekty. Súčasťou projektu bude aj mapovanie nášho príbehu a vytvorenie web stránky, na ktorej všetko zverejníme. Na webe nájdete aj všetky vzdelávacie pracovné listy, ktoré deti v rámci prípravnej fázy riešili, video návody pre praktické úlohy, ako aj rozširujúce vzdelávacie materiály pre učiteľov či rodičov.

Strom života vznikol v roku 1979 ako súťaž pre dobrovoľnícke mládežnicke kolektívy zameraná na ochranárske aktivity. Veľmi rýchlo sa zapojená masa mladých ľudí zmenila na hnutie, v rámci ktorého si začali aktivity organizovať pre seba samotní mládežníci. V roku 1990 sa hnutie transformovalo na občianske združenie a Tábory Stromu života či víkendovky boli organizované po celom Slovensku až do konca milénia. Vďaka dobrovoľníkom sa tak konzervovali hrady, kosili sa lúky, rozširovali sa arboréta, opravovali sa železničky a archeoskanzemy, prípadne sa realizovali archeologické práce či už na Havránku alebo v Slovenskom raji. V rámci Stromu života sa chceme k týmto koreňom vrátiť. Myslíme si, že opäť nastal vhodný čas dať priestor mladým ľuďom a ponúknuť im možnosť pridať pomocnú ruku k ochrane prírody. Čo konkrétne pripravujeme?

V úvode projektu Ochranárskej akadémie zmapujeme súčasné dobrovoľnícke iniciatívy mladých ľudí zamerané na ochranu životného prostredia a pokúsime sa s nimi spojiť sily. Cieľom tejto spolupráce bude identifikovať mladých ľudí, ktorí sú už v súčasnosti aktívni v oblasti dobrovoľníctva a pomocou nich následne propagovať pripravované predĺžené víkendovky realizované v ochranársky významných územiach. Druhou výzvou bude dohodnúť spoluprácu so správcami území, identifikovať potrebné práce, ale aj organizačné zabezpečenie podujatí pre stovku mládežníkov (strava, ubytovanie, hygiena, doprava, voľnočasový program...). Počas samotných víkendoviek budeme zároveň točiť videá a identifikujeme aspoň 15 mladých ľudí, ktorí absolvujú špeciálne školenia - stanú sa z nich inštruktori budúcich víkendoviek Stromu života.

To, čo sa nedalo vložiť do projektu Ochranárskej akadémie a považovali sme za významné v rámci vzdelávania budúcich inštruktorov, sme zosumarizovali v rámci bilaterárneho projektu s Českou republikou. S bratsko-sesterskou organizáciou Brontosaurus budeme opäť po 40 rokoch zdieľať spoločnú cestu a zmapujeme históriu táborov v Čechách a na Slovensku, identifikujeme úspešné príbehy nadšencov a navrhneme príklady dobrovoľníckych aktivít, ktoré je možné realizovať mladými ľuďmi v súčasnosti. Zároveň neostaneme len v teoretickej rovine, ale takéto vzorové víkendovky aj zorganizujeme. Spomínané podujatia budú pripravované mládežníckymi inštruktormi Stromu života v rámci praktickej skúšky Ochranárskej akadémie (z predchádzajúceho projektu). Na záver projektu zorganizujeme aj festival dobrovoľníctva, kde budeme propagovať aktivity realizované či už na Slovensku alebo v Čechách.

Posledný, štvrtý projekt je príbehom úspechu. Vedeli ste, že Trnava je prvým učiacim sa mestom UNESCO na Slovensku? Čo však tomu predchádzalo a ako je možné túto iniciatívu rozšíriť aj na iné mestá? Pokúsime sa vás inšpirovať a ukážeme vám krok za krokom, ako celoživotné vzdelávanie dostať na vyššiu úroveň. Možno budete prekvapení, ako ľahko možno z myšlienky pár jednotlivcov vytvoriť sieť vzdelávacích inštitúcií, ktoré dokážu osloviť stovky až tisíce obyvateľov a motivovať ich, aby sa kontinuálne vzdelávali.

Tak čo, zaujali sme vás? Ak máte záujem byť súčasťou našich projektov, kontaktujte nás či už emailom alebo telefonicky. Všetky projekty začínajú od septembra 2023 a my vás budeme priebežne informovať, ako sa nám v ich realizácii darí. Držme si spoločne palce, aby sa naplnili tak, ako sme si predsavzali. 

foto: cz.depositphotos.com

Podobné články