Retro vreckovky

Papier je po plastoch druhá najčastejšie používaná surovina v bežnom živote ľudí. Vyrába sa z neho množstvo výrobkov dennej spotreby. Aktuálnym trendom v obalovom priemysle je nahrádzanie plastových obalov papierovými. Ich vlastnosti, ako sú relatívne ľahká recyklácia a krátka doba rozkladu v prírode, sú zaujímavé aj z pohľadu odpadového hospodárstva.

Zvyšovanie produkcie papiera má za následok aj zvýšený dopyt po dreve a jeho ťažbe. Recyklácia papiera zase kladie požiadavky na spotrebu elektrickej energie a vody. Na výrobu jednej tony papiera sú potrebné 3 až 4 tony dreva.

Dôležité je uvedomiť si, že papier pochádza z prírody, a teda vo svojom chemickom vzorci nesie uhlík. Už na základnej škole sa na hodinách chémie žiaci učia, že uhlík je základným prvkom všetkého, čo žije alebo niekedy žilo na Zemi. V súčasnosti už vieme aj to, že práve oxidy uhlíka prispievajú ku globálnemu otepľovaniu a zmene klímy tým, že znásobujú skleníkový efekt. Pri ťažbe, spracovaní a spaľovaní dreva tento uhlík berieme z jeho prírodného úložiska a vypúšťame ho naspäť do atmosféry. Prirodzený obeh uhlíka je ľudskou činnosťou narúšaný a následky sa prejavujú zmenou klímy.

apríli, mesiaci lesov, sme sa zamerali na predchádzanie vzniku papierového odpadu, a to papierových vreckoviek. Úlohou účastníkov bolo počas mesiaca vylúčiť papierové vreckovky, obrúsky alebo utierky a nahradiť ich retro kúskami alebo vlastnými alternatívami.

Podarilo sa vám to?

Do aprílovej výzvy Retro vreckovky sa zapojilo 843 účastníkov.

Sme radi, že vás výzva zaujala. Dostali sme celkom pekné množstvo rôznych retro vreckoviek, ktoré ste našli nielen vo vašich šuplíkoch a skriniach, ale aj u vašich známych a hlavne starých rodičov. Niektoré zbierky detských či dospeláckych vrecoviek sú ozaj unikátne.

Tí, ktorí sa do výzvy naplno zapojili, nám prezradili, že používaním retro vreckoviek alebo textílnych utierok ušetrili desiatky až stovky vreckoviek a papierových utierok. Našli sa však aj takí, ktorí by sa do výzvy nezapojili, lebo im to príde z hľadiska hygieny nesprávne. Avšak väčšina z vás v kuchyni používa textilné utierky a nie papierové.

Tešia nás aj reakcie tých, ktorí si alternatívy osvojili a budú ich používať aj naďalej. Prekvapili nás hlavne účastníci, ktorí si svoje vreckovky vyrobili sami.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí ste sa zapojili. Veríme, že si túto zmenu osvojíte a budete ju i naďalej využívať vo svojom živote.

V aprílovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Zuzana P. a Ivana J.  Taktiež by sme radi ocenili aj žiacke tímy zo Zš a Mš Vrádište a MŠ Valaliky. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Vaše bezprostredné reakcie

Ja používam nielen látkové vreckovky už od malička, ale taktiež používame u nás doma iba látkove utierky, a to tiež už nespočetne veľa rokov. Lebo je to výhoda, či už že ich stačí iba oprať a nemusíme kupovať nové, ale že aj dobre šetria životné prostredie. – Lukáš B.  

Používame ich denne už niekoľko rokov odkedy deti začali s príkrmami a bolo veľa utierania pusiniek a stolov. Keď vyrástli, padli za obeť aj plienky a dnes slúžia ako utierky, handričky, vreckovky, bábikine plienky či podbradníčky, a tie už zničené a deravé ako jednorazovky na príliš špinavé prace s chémiou. Týždenne perieme minimálne 50 ks, ak soplime, tak výrazne viac. – Zuzana P.

Žiaci dostali za úlohu poprosiť svojich rodičov a starých rodičov, aby im pohľadali vreckovky, ktoré v minulosti používali. Počas výzvy sme takto ušetrili asi 8 veľkých balení hygienických vreckoviek.. – Lívia C.

Počas výzvy som ušetrila cca. 6 balíčkov papierových vreckoviek. – Karin L. M

Počas nádchy sa dá ušetriť približne 50 až 100 papierových vreckoviek. – Dominika L. M 

Žiaci zistili, že 1 textilná vreckovka nahradila 10 kusov papierových vreckoviek. – Monika V.

Retro kúsky deti v našej materskej škole veľmi ocenili. Samé deti sa priznali, že takéto retro vreckovky vidia po prvýkrát, a to ešte v takýchto krásnych vzoroch s obrázkami. – MŠ Bystré.

Dievčatá z 5. a 6. ročníka ZŠ Rejdová sa pokúsili vyrobiť si vlastné vreckovky. Keďže začína sezóna pre alergikov, je ťažké spočítať koľko papierových vreckoviek ušetrili, ale pokojne by sme mohli rátať balíček na dieťa denne. Ak ste výzvu nazvali papierové trampoty, tak môžeme povedať, že my sme mali trampoty s vyšívaním :D dievčatá na ňom musia ešte popracovať, lebo ich tá ihla veru vytrápila. Nakoniec sme si vzali na pomoc šijací stroj. A aby vreckovky neboli ,,iba” vreckovky, rozhodli sme sa dať im aj iný ,,rozmer” a to taký, že na každú vreckovku si dievčatá fixami na textil napísali krásne motto o prírode. Nie sú dokonalé, ani vyčačkané, ale dievčatá sa snažili a vreckovky vyrobia aj pre svojich blízkych. Ďakujeme za výzvu – ZŠ Rejdová

Môj otec vôbec nepoužíva papierové vreckovky. Ja som ušetrila asi 5 balíčkov používaním látkových vreckoviek. Veronika

Čo nám prinesie máj? 

Vyskúšame si návrat k prírode. Ak ste už dlhšie premýšľali nad prírodnou kozmetikou a drogériou v máji bude ten správny čas na túto zmenu.

Vo výzve Naber odvahu, si vyberiete výrobok, ku ktorému by ste si radi našli prírodnú alternatívu. Ak už také výrobky používate, budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca apríla.

Už teraz sa tešíme na vaše tipy a prírodnú kozmetiku.   

Podobné články