Relax pri jazierku

Názov projektu: Relax pri jazierku

Názov žiadateľa: Základná škola Pavla Dobšinského, P. Dobšinského 1744/2, Rimavská Sobota

„Po väčšinu histórie musel človek bojovať s prírodou, aby prežil; v tomto storočí si začína uvedomovať, že aby prežil, musí prírodu chrániť.“

Toto sú slová Jacques-Yves Cousteau, bol to francúzsky námorný dôstojník, prieskumník, ekológ, filmár, fotograf a výskumník, celosvetovo známy aj ako Kapitán Cousteau. Skúmal moria
a všetky formy života pod vodou.

Zelený vzdelávací fond vyhlásil v roku 2022 výzvu s cieľom podporiť rozvoj environmentálnej výchovy, vzdelávanie a osvetu. Naša Základná škola Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote sa do tejto výzvy zapojila s projektom „Relax pri jazierku“. Projekt bol úspešný. Zelený vzdelávací fond nám poskytol dotáciu vo výške 5 000,- eur s našou spoluúčasťou. V rámci uvedeného projektu sme vybudovali dažďové jazierko v blízkosti našej exteriérovej učebne, ktorú v priaznivom počasí využívame na vyučovanie.

Dažďové jazierko predstavuje malý vodný ekosystém. Tento kútik sa stáva vhodným priestorom pre našich žiakov, kde sa môžu učiť priamo pozorovaním prírody aj v mestskom prostredí, môžu relaxovať, oddychovať a využívať tento priestor na ďalšie aktivity.

Už v bežnom živote si uvedomujeme klimatické zmeny, ktoré prinášajú horúce letá, sucho a nedostatok zrážok, zimy bez snehovej pokrývky. Tieto problémy z našej pozície nevieme riešiť, ale dokážeme ovplyvňovať životné prostredie nášho najbližšieho okolia.

Aktivitami nielen pri príležitosti Dňa Zeme, ale aj pri neustálom rozvíjaní povedomia
o ochrane a skvalitňovaní nášho životného prostredia, chceme prispieť aj my malou kvapkou
k ochrane našej planéty.

Vybudovaním dažďového jazierka zachytávame zrážky z budovy garáže a pergoly
v jazierku. Prebytočná voda sa zbiera v zbernej nádrži a bude využívaná na zavlažovanie rastlín
v školskej záhrade.

Dažďové jazierko vytvára malý vodný ekosystém s rastlinami a živočíchmi. Slúži aj ako napájadlo pre rôzne organizmy žijúce v tomto prostredí a v neposlednom rade bude ovplyvňovať mikroklímu nášho prostredia.

Vybudované jazierko bude mať nielen estetický význam v prostredí školskej záhrady, ale aj náučný, kde žiaci môžu v reálnej podobe spoznávať vodný ekosystém, význam vody v prírode.

V rámci realizácie projektu sme túto tému využili vo výchovno-vzdelávacom procese. Žiaci si pripomenuli význam vody pre život človeka a iných organizmov, aktivitami pri príležitosti Dňa vody, spracovali prezentácie na uvedenú tému, kde vypracúvali rôzne pracovné listy, navštívili Čistiareň odpadových vôd Rimavská Sobota.

Slávnostné predstavenie projektu „Relax pri jazierku“ a sprístupnenie dažďového jazierka sa uskutočnilo 24. apríla 2023, kedy sme v škole realizovali aktivity ku Dňu Zeme. Sprístupnili sme náš projekt žiakom a zamestnancom školy. Predstavili sme ho zástupcom rodičovskej verejnosti, zástupcom zriaďovateľa a lokálnych médií. Pri tejto príležitosti si žiaci pripomenuli dôležitosť ochrany prírody a nášho životného prostredia, význam vodozádržných opatrení pre zmeny mikroklímy prostredia, podpory biodiverzity.

Už v týchto dňoch jazierko žije rozmanitým životom, začínajú kvitnúť rôzne vodné a močiarne rastliny, je plné žubrienok, vodného hmyzu a z blízkej rieky Rimavy prilietajú na jazierko kačice divé.

Dažďové jazierko sa nachádza v blízkosti garáže a plochy prekrytej pergolou, ktorá sa využíva počas vhodného počasia ako učebňa v prírode, a tak žiaci budú mať možnosť pravidelne pozorovať tento malý vodný ekosystém a zmeny, ktoré sa v ňom udejú.

Podobné články