realizácia projektu- Zelená trieda za každého počasia

Sme materská škola , ktorá má jedno zo svojich zameraní práve environmentálnu výchovu a práve kvôli nej sme v roku 2020 podali cez ZVF náš projekt na vytvorenie zelenej triedy za každého počasia.

Cieľom nášho projektu bolo vybudovanie ZELENEJ TRIEDY-altánku, ktorá by sa stala miestom pracovných, spoločenských i tvorivých aktivít, výstav, komunitných akcií, besied a iných akcií našej materskej školy. Náš projektový zámer podporil Zelený vzdelávací fond sumou 4 750 EUR.

 

 

Začiatkom marca 2021 sa nám vďaka dobrovoľníkom z radu rodičov podarilo bezplatne vykopať základy pre základovú dosku altánku. Koncom marca prebehla realizácia a vybetónovanie celej základovej dosky. Po nej sme museli chvíľu čakať na realizáciu samotného altánku a tak sme sa venovali realizácii doplnkových aktivít. V apríli  nám pán školník  pomohol s montážou a osadením troch vyvýšených záhonov, ktoré sme sponzorsky dostali od riaditeľa základnej školy. Spoločne s deťmi sme záhony naplnili hlinou a začalo spoločné sadenie. Zasadené rastlinky si deti označili, pozorovali a tešili sa z prvej spoločne vypestovanej úrody. Po jej zbere a ochutnávke si do záhonov zasadili okrasné kvety. V máji nám jeden z rodičov sponzorsky vyrobil nový hotel pre chrobáčikov. Spolu s deťmi sme ho naplnili rôznym prírodným materiálom a osadili na školskom dvore, kde ho deti každý deň sledovali, aby zistili, kto sa doň nový nasťahoval.  V júni  na ploche základov nového altánku vystúpila speváčka Simsalala, ktorá deťom zaspievala piesne o zvieratách a prírode. V mesiaci august prebehla výstavba samotného altánku, ktorú nám zrealizovala miestna stavebná firma ALFAKOV. Hneď po jeho výstavbe prebehla záverečná veľká brigáda zameraná na úpravu celého terénu  a okolia  altánku. S vývozom hliny nám pomohla obec prostredníctvom aktivačných pracovníkov a do úpravy terénu sa zapojili všetky prevádzkové a pedagogické zamestnankyne materskej školy ako aj dobrovoľníci  z radov rodičov. Počas spoločnej brigády bol upravený terén, zasiate osivo novej trávy a uválcovaný terén. Taktiež sa zrecyklovali staré pneumatiky, ktoré dostali novú povrchovú úpravu a vytvoril sa z nich nový  vyvýšený záhon na výsadbu okrasných trastlín pre deti okolo altánku. Počas brigády sa obnovili nátery na bylinkových a okrasných záhonoch, ako aj symbolu našej materskej školy- veľkej žabičky pri hlavnom vchode. Záverečný ekokarneval sa nám nepodarilo zrealizovať, kvôli danej covidovej situácii, avšak základy nového altánku si deti užili aspoň prostredníctvom rozlúčky našich predškolákov s materskou školou.

Do realizácie nášho projektu sa zapojili dobrovoľníci z radu rodičov, starých rodičov a podnikateľov, zručných obyvateľov obce, aktivační pracovníci obce, prevádzkoví zamestnanci školy a škôlky, pedagogickí zamestnanci i samotné deti.

Vďaka ZVF sa nám podarilo zrealizovať náš dlhoročný sen o zelenej triede za každého počasia. V našom altánku budeme môcť rozvíjať kompetencie našich detí hlavne formou zážitkového učenia, praktickými ukážkami s priamim pozorovaním detí vonku. Altánok plánujeme vybaviť vhodnou podlahou, prenosnými lavicami a stolíkmi a taktiež vonkajšími výukovými tabuľami a pomôckami na prírodovedné vzdelávanie detí. Časť aktivít sme v dôsledku protipandemických opatrení nemohli zrealizovať, jedná sa však o tie, ktoré s veľkou radosťou pre deti uskutočníme po tom, čo aktuálna situácia pominie.

Podobné články