Projekt: "Rozšírená realita v nálezisku neandertálca ako nástroj udržateľnej formy náučného turizmu“ v Gánovciach okr. Poprad

Projekt: "Rozšírená realita v nálezisku neandertálca ako nástroj udržateľnej formy náučného turizmu“ v Gánovciach okr. Poprad

Obec Gánovce realizovala projekt: „Rozšírená realita v nálezisku neandertálca ako nástroj udržateľnej formy náučného turizmu“, jeho realizácia prebiehala v dňoch od 02. 11. 2022 do 09. 11. 2022. Od toho času je prakticky bez obmedzenia prístupný širokej verejnosti. Dodávateľsky obec zabezpečila nasledovné:

- návrh, dizajn, tvorba a animácia 8 kusov 3D modelov - dobových zvierat, rastlín a dobového pračloveka - neandertálca, optimalizovaných pre zobrazovanie na mobilných zariadeniach pomocou technológie rozšírenej reality. 3D modely budú umiestnené v priestore náleziska neandertálca spolu s ich textovým/zvukovým popisom. Tieto práce spolu činili 8 520 EUR, z toho 8 000 EUR zo zdrojov Environmentálneho fondu prostredníctvom Výzvy – Program ochrany prírody 2022, a spoluúčasti obce Gánovce vo výške 520 EUR.

Umiestnenie QR kódov zabezpečili zamestnanci obce v spolupráci s dodávateľskou spoločnosťou. Cieľom projektu je oživenie lokality náleziska neandertálca, známe tiež bohatými nálezmi flóry a fauny atraktívnym spôsobom - t. j. prostredníctvom rozšírenej reality - zobrazenia 3D modelu v reálnom čase a priestore, navyše v lokalite, kde sa reálne nachádzali. Vychádzajúc z cieľa projektu je hlavnou aktivitou predstavenie týchto prvkov širokej verejnosti, následne v jednotlivých aktivitách budú cieľovými skupinami predovšetkým školské skupiny, ktoré už v súčasnosti túto lokalitu navštevujú. Rovnako obec ponúka možnosť odborného výkladu o lokalite, s prezentáciou prvkov rozšírenej reality, ktoré si môžu vyskúšať návštevníci voľne i na svojom mobilnom zariadení.

Podobné články