Prepojenie vedy a vzdelávania v Banskej Bystrici

Tento rok priniesol do Občianskeho združenia Diana opäť niečo nové. Roky úspešných projektov na záchranu karpatskej fauny zúročilo aj pri tvorbe projektu  environmentálnej výchovy a vzdelávania o prírodných procesoch a manažmente karpatskej krajiny. Vďaka podpore Environmentálneho fondu v rámci POP 2021 zrealizovalo projekt Interaktívna environmentálna výstava prírodných procesov a manažmentu karpatskej krajiny.

Hlavným cieľom projektu bolo prostredníctvom kvalitného neformálneho vzdelávania dosiahnuť zmenu postojov a prístupov súčasných aj budúcich generácií vo vzťahu k lepšiemu hospodáreniu v karpatskej krajine. Vzdelávanie má viesť cieľové skupiny ku komplexnému pochopeniu vzájomných vzťahov medzi človekom a starostlivosťou o životné prostredie a k zachovaniu jeho hodnôt. V spolupráci s Centrom vedy, výskumu, environmentálnej výchovy a vzdelávania Malá líška sme zrealizovali výstavu so zaujímavými podujatiami.

Interaktívna výstava obsahuje tri modely krajiny a fotografie vhodne dopĺňajúce témy.  S modelmi mokradnej, riečnej a lesnej krajiny mali možnosť pracovať žiaci na školách aj verejnosť. A to aj priamo v teréne – v lesoch, pri riekach ... Účastníci mali o prácu veľký záujem. Chceli vidieť ako les zadržiava vodu, akú cennosť ochraňujú lesné poschodia, prečo sa majú rieky kľukatiť, ktoré prekážky bránia živočíchom v migrácii či ako a hlavne prečo zachrániť mokraď. Ku každému modelu navyše vznikol aj hravý prírodovedný zošit – lákavý suvenír prehlbujúci poznanie malých aj tých veľkých.

         Vytvorením výstavy pre nás projekt neskončil. Naopak, budeme s ňou ďalej pracovať a v spolupráci s ekocentrom Malá líška pripravovať návštevníkom zaujímavé podujatia k výstave.

Podobné články