Prečo sme sa rozhodli venovať klimatickému vzdelávaniu

Svet sa mení a je v našich silách pomôcť druhým na tieto zmeny sa pripraviť. Správa United in Science 2020 priniesla začiatkom septembra najaktuálnejšie informácie o zmene klímy. Tá dnes ovplyvňuje systémy udržujúce život od vrcholov hôr po hlbiny oceánov, s kaskádovými účinkami na ekosystémy a bezpečnosť ľudí na celom svete. Ďaľšia čerstvá správa poukazuje na alarmujúci fakt, že za posledných 50 rokov klesla populácia zvierat na svete až o 70%. V budúcnosti bude zmena klímy jednou z hlavných hnacích síl straty biodiverzity. Aj napriek týmto alarmujúcim správam veríme, že prechod k udržateľnosti je ešte stále možný.

Priaznivým signálom sú snahy o dosiahnutie uhlíkovej neutrality; výrazným stimulom je Európska zelená dohoda, plán EÚ s historicky najväčším objemom finančných prostriedkov vyčlenených na riešenie klimatickej krízy. Úspešný rozvoj zeleného a nízkouhlíkového hospodárstva si však vyžaduje prostredie, v ktorom sa môže mladá generácia uplatniť a zapojiť do iniciatív, ktoré tomtou rozvoju napomáhajú. Takéto prostredie doteraz nebolo v našom regióne dostatočne kultivované. 

Dnes si mladí ľudia len málokedy predstavia profesionálne uplatnenie v oblasti, ktorá podporuje udržateľný rozvoj. Napríklad na Slovensku takmer polovica tínedžerov sníva o zamestnaní v niektorom zo sektorov, ktoré sa budú výrazne automatizovať. Toto nie je spôsobené nezáujmom o životné prostredie či o zmenu klímy, ale nedostatkom príležitostí pre klimatickú angažovanosť s reálnym dopadom. V našom regióne je samozrejme prítomná aj rastúca skupina mladých ľudí, ktorí sú už v daných výzvach pokročilejší, a pre ktorých je snaha klimaticky sa angažovať bytostne blízka. Udržateľný rozvoj vnímajú komplexne. 

Z našej série kvalitatívnych rozhovorov s nimi vyplýva, že sa vo svojich aktivitách cítia často izolovaní a hľadajú možnosti ako svoje aktivity nastaviť nad rámec piatkových klimatických štrajkov. Rovnako vnímame, že organizáciam (verejným aj súkromným), ktoré sa chcú do hĺbky venovať udržateľnému fungovaniu, chýbajú pre vec zanietení a znalí ľudia. Dôvodom môže byť do istej miery odliv mozgov, no taktiež nedostatok kvalitných osvetových, vzdelávacích a sieťovacích príležitostí.

Téme chýba jednak mediálna pozornosť a rovnako aj priestor, ktorý by predstavoval konkrétne, overené klimatické riešenia, či prebiehajúce projekty. Na druhej strane máme málo pružné vzdelávacie systémy, ktoré neponúkajú systémové vzdelávanie mladých ľudí v oblastiach klimatickej zmeny, či udržateľnosti. Pritom je dôležitosť vzdelávania o klimatickej zmene zdôrazňovaná aspoň od roku 1992 od príprav Rámcového dohovoru o zmene klímy, teda od čias keď väčšina dnešných mladých klimatických aktivistov ešte ani nebola na svete. 

Poskytovanie environmentálnej výchovy na Slovensku tiež trpí zásadnými nedostatkami. Okrem skutočnosti, že súčasné osnovy takmer vôbec nepokrývajú aktuálny, globálny a komplexný problém klimatickej krízy, zo strany rezortu školstva sa zásadná reforma v blízkej dobe neočakáva. Zároveň vieme, že kvalita poskytovania environmentálnej výchovy nie je na Slovensku rovnomerná. Závisí od škôl, ktoré sa environmentálnej výchove môžu venovať do ľubovoľnej hĺbky. Z analýzy stavu globálneho vzdelávania na Slovensku (2018) vyplynulo, že každý tretí učiteľ si myslí, že ich žiaci v budúcnosti skôr nebudú schopní niesť zodpovednosť za stav planéty a podobu sveta, v ktorom žijeme.

Poskytovaniu neformálnej environmentálnej výchovy sa síce venuje viacero mimovládnych organizáci, mnohé z nich robia veľmi kvalitnú prácu, ale ani oni nie sú schopné pokryť celé Slovensko. Viaceré sa venujú iba vybraným aspektom životného prostredia. Preto vítame každú jednu novú iniciatívu, ktorá sa rozhodla klimatickému vzdelávaniu venovať, ako napríklad Climate Game On, na ktorej sa spolupodieľa Bratislavské regionálne ochranárske združenie. 

Zmena klímy je silou, ktorá ovplyvňuje a je zároveň ovplyvňovaná rôznymi aspektmi našich životov, od spôsobu, ako sa stravujeme, akú energiu využívame pre podporu našich moderných životov, po to, aké ekonomické aktivity nám generujú príjmy. Nepriaznivé prejavy zmeny klímy padnú práve na bedrá dnešnej mladej generácie a na generácie, ktoré prídu po nich. Rozvoj klimatického vzdelávania, ktoré pomôže tému zmeny klímy uchopiť vecne a z rôznych uhľov pohľadu a ktoré prispieva k ochrane klímy, považujeme za nevyhnutnú súčasť výbavy do budúcnosti. V SUSTO veríme v mladých ľudí, ktorí si tvarujú lepšiu, udržateľnejšiu budúcnosť a ktorí sa podieľajú na tvorbe klimatických riešení, a preto sa chceme klimatickému vzdelávaniu venovať naplno. 

(Tento bol pôvodne zverejnený na https://susto.earth/clanky/precoklimatickevzdelavanie)

Podobné články