Poďte s nami za sysľami. Predstavujeme vám náučný chodník v okolí Tisovca

Sysliu lúku pod Muránskym hradom poznajú viacerí, no vedeli ste o náučnom chodníku v Tisovci s názvom Poďte s nami za sysľami?

Náučný chodník Poďte s nami za sysľami vytvorili v roku 2018 šikovní študenti Evanjelického gymnázia v Tisovci. Vďaka podporenému projektu miesto upravili, vyklčovali a následne tam boli nasadené sysle.

Náučný chodník má štyri zastavenia a vytvára okruh. Trasa je nenáročná s miernym prevýšením. Dlhá je približne 6,3 km a začína pri informačnom bode vedľa budovy Strednej odbornej školy v Tisovci. Časť trasy vedie súbežne s modro značeným turistickým chodníkom.

Od informačného bodu smeruje chodník pod úpätie Hradovej, tu sa stáča vľavo a po poľných cestách cez lokalitu Obadovo očko smeruje až na sysľovisko na lokalite Podhrad.

Oddychové miesto na sysľovisku ponúka možnosť posedieť si a počas oddychu pozorovať sysle i mnohé iné druhy živočíchov v ich prirodzenom prostredí. Cestou späť sa vrátite k rázcestiu, pričom smerovník vás nasmeruje do lokality zvanej Rejkovo. Trasa náučného chodníka ďalej pokračuje už bez zastavení k tisovskému rybníku a ďalej späť do mesta k východiskovému bodu.

 

Spoznajte históriu ovčiarstva

Náučný chodník „Poďte s nami za sysľami“ Vás prevedie krajinou, ktorú po stáročia formoval človek svojou prácou. Dozviete sa, ako lúky vznikli a prečo je pre ich zachovanie stále potrebná ľudská činnosť. Chodník vám okrem iného priblíži aj históriu ovčiarstva, ktoré bolo dôležitým zdrojom obživy mnohých Tisovčanov v minulosti. Dozviete sa aj prečo je dôležité udržiavať tento tradičný spôsob obživy aj v súčasnosti.

Zdroj: tisovec.com

Naše zhodnotenie

Tip na náučný chodník Poďte s nami za sysľami sme dostali od tímu z Turistického informačného centra v Revúcej.

Na syslovisku sa dozviete zaujímavosti zo života sysľa pasienkového – kedysi hojného, no dnes už vzácneho obyvateľa lúk a pasienkov. No čo je pre nás dôležitejšie, objavíte tak novú nepoznanú lokalitu, kde môžete taktiež pozorovať voľne žijúce sysle. Muráň a jeho okolie sa do povedomia turistov hľadajúcich tieto milé zvieratká už dostal. Skúste pri vašich potulkách spoznať aj túto unikátnu lokalitu.

Bližšie informácie o možnostiach trávenia voľného času v okolí Revúcej vám poskytnú v  Turistickom informačnom centre v Revúcej, prípadne navštívte web TIC Revúca

Podobné články