Oživená záhrada

Vďaka finančnej podpore Zeleného vzdelávacieho fondu 4/2022 formou dotácie z Environmentálneho fondu mohol Slovenský zväz ochrancov prírody, základná organizácia SMOPAJ v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši realizovať projektový zámer pod názvom Oživená záhrada.

V rámci projektu sme realizovali 12 workshopov, ktoré boli zamerané na stavanie vtáčích búdok a kŕmidiel, biodiverzitu záhrad, ale aj na život a chov včiel. Workshopov sa celkovo zúčastnilo 232 účastníkov.

Na workshopoch sa návštevníci dozvedeli mnoho informácií o tom, ako môžu vtákom pomôcť prečkať nepriaznivé zimné obdobie, čím môžu prikrmovať, čo je vhodná potrava a čo nie, kedy je vhodné začať prikrmovať. Poznávali biodiverzitu záhrad poznávaním druhov rastlín a živočíchov. Dozvedeli sa ako môžu zvyšovať rozmanitosť života v záhradách, ktorá je tak veľmi dôležitá v mestskom prostredí. Návštevníci si okrem vedomostí zvyšovali aj svoje zručnosti pri výrobe kŕmidiel, búdok, hmyzieho domčeka. Popri tom sa mohli zahrať rôzne edukačné hry, ktoré sme taktiež zakúpili vďaka projektu.

Okrem realizácie workshopov sme vďaka projektu získali viaceré prvky na zvýšenie biodiverzity. Hmyz je v našich záhradách veľmi dôležitý, aby nám pomáhal pri opeľovaní, zbaviť záhradu rôznych škodcov rastlín, udržiavaní rovnováhy. Pomohli sme mu výstavbou hmyzieho domčeka, ktorý poskytuje dostatok možností na úkryt pre rôzne druhy hmyzu – zlatoočky, osičky, lienky sedembodkové, ucholaky, stonožky, pavúky, včely a iný hmyz.

V záhrade SMOPaJ pribudlo tiež užitočné kompostovisko, vyrobené z červeného smreku a skla zo starého autobusu. Konečne sa bude organický odpad zo záhrady i kancelárií recyklovať a za dva roky ním môžeme pohnojiť ekozáhradku. Toľko približne trvá, kým pôdny hmyz, huby a baktérie rozložia odumretú organickú hmotu na minerálne látky a navrátia do kolobehu živín v prírode. Kompostovisko je vyrobené špeciálne pre edukačné účely. Vďaka presklenej ploche budeme môcť pozorovať rôzne stupne rozkladu organického odpadu.

Na edukačné účely nám pribudli aj ďalšie pomôcky ako je včelí úľ s rámikmi a medzistienkami, dvoma vystavanými rámikmi, napájadlo a iné. Účastníci si môžu vyskúšať odev včelára, oboznámiť sa so včelími produktami a ich využitím pre človeka.

V záhrade sme inštalovali taktiež vtáčiu búdku a kŕmidlo spolu s kamerou. Okrem nich sme vyvesili a umiestnili búdky pre sýkorky, žltochvosty aj ježka. Vtáčích návštevníkov môžete aj v budúcnosti pozorovať prostredníctvom webkamier na stránke Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

https://www.smopaj.sk/sk

https://www.smopaj.sk/sk/clanok/503-webkamera-krmidlo-1

https://www.smopaj.sk/sk/clanok/524-webkamera-budka

Vďaka projektovému zámeru Oživená záhrada sme realizovanými aktivitami mohli zvýšiť biodiverzitu múzejnej záhrady a poskytnúť tak domov mnohým druhom organizmov. Za finančnú podporu Zeleného vzdelávacieho fondu 4/2022 srdečne ďakujeme za nás aj za nových obyvateľov múzejnej záhrady.

Podobné články