Obliekaj sa zodpovedne

Pomalá, udržateľná či etická móda. Dnes sa o móde hovorí v nových intenciách. Zatiaľ čo tzv. „fast fashion“ je neprehliadnuteľnou hrozbou pre našu planétu, „slow fashion“ je jej riešením.

Nakupovanie oblečenia bolo kedysi príležitostnou udalosťou. Niečo, čo sa dialo niekoľkokrát do roka, keď sa striedali ročné obdobia alebo sme z oblečenia vyrástli. Nebolo to tak dávno, keď nám oblečenie šili mamy, a keď sme z neho vyrástli, zdedili sme ďalšie po staršom súrodencovi, sesternici, bratrancovi. A to naše zase putovalo mladšej generácii.

Ale zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa niečo zmenilo. Oblečenie zlacnelo, je trendovejšie, cykly sa zrýchlili a nakupovanie sa stalo formou zábavy. Začali nám vládnuť globálne reťazce a online obchody. Oblečenia je zrazu príliš veľa! Čo je dnes trendy? Odpoviete možno jednoznačne: lacné, ľahko dostupné oblečenie, ale vyzerajúce luxusne a jedinečne. Iní namietajú: sú to staronové kúsky, vytiahnuté zo šatníka našich starých mám, minimálne upravené či spestrené rôznymi doplnkami. Ďalší vravia: nie, moderné je nekupovať, ale vymieňať. Nuž, rozhodnite sami!

Za rok 2018 na Slovensku predstavoval textilný odpad približne 10,6 kg na jedného obyvateľa, spolu 57 721 ton odpadu z textilu a obuvi. Tento odpad putuje prevažne na skládky, prípadne do spaľovní. Textilný odpad nemusí však končiť len takto, textil/odevy je možné podať ďalej/vymeniť si ich alebo si zo starších vecí vyrobiť nové.

Ako ste sa popasovali so svojím oblečením?

Práve v januári sme vás vyzvali pouvažovať nad tým, aký kus oblečenia potrebujete nevyhnutne do svojho šatníka doplniť.  Zaobstarať ste si ho mali tak, aby bol finančne výhodný a zároveň šetrný k prírode. 75 účastníkov sa zapojilo do výzvy Obliekaj sa zodovedne a svoje nové/staronové oblečenie si zaobstarali rôznymi spôsobmi.

Všetci ste nám poslali rôzne kúsky oblečenia alebo iných doplnkov, za ktorými sa skrývali rôzne príbehy. Oblečenie, ktoré už nenosíte radi posúvate ďalej, kamarátom, spolužiakom alebo rodine, pretože aj nosené oblečenie vie človeku spraviť radost. Viacerí ste napísali, že ste zdedili oblečenie po svojich súrodencoch, požičali si medzi sebou alebo posunuli oblečenie aj na charitu. Zničené kúsky ste vedeli opätovne využiť ako handry na umývanie.

Pri kúpe nového oblečenia ste zase dbali na to, aby daný kus bol v šatníku čo najdhšie. Niektorí navštívili secondhandy a priniesli si odtiaľ pekné kúsky (mikinu, oblek, tričko) alebo si vymenili oblečenie v rámci akcie Swap.

Ani upcyklácia vám vôbec nie je cudzia. Lilla vyrobila zo starých záclon vrecúška na ovocie a zeleninu, “handbag” zo starej riflovej sukne, nákupné tašky z retro obrusov starej mamy, poťahy na vankúše z vyšívaného a háčkovaného obrusu. Veronika sa tiež pustila do upcyklácie a vyrobila praktické obojky ako módny doplnok pre svojich štvornohých členov rodiny

Do výzvy sa tentokrát zapojila aj 94-ročná pani Mária, ktorá zo starej vypáranej vlny z pulóvrov pletie ponožky a papuče už niekoľko rokov, obyčajne pre rodinu a známych. Za dlhé roky čo už pletie, spravila už viac ako 1000 párov ponožiek a papúč. Takto si kráti dlhý zimný čas vo fotelke s ihlicami a vlnou.

Medzi vyrobené kusy patrila kabelka, kraťasy zo starých riflí, čelenka z vlny, rúško zo starej zástery. Žiaci zo školského klubu detí ZŠ Kulíškova v Bratislave vytvorili a žiaci z Veľkej Lehoty vyrábali z ponožkových snehuliakov zo starých vyradených pomožiek.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa zapojili. V januárovej výzve získava (náhodným žrebovaním) zelený balíček „greenfluencera“ Jakub Z. Srdečne blahoželáme! Budeme vás kontaktovať.

Čo nás čaká vo februári?

Budeme sa venovať elektroodpadu. Vedeli ste, že smartfón, ktorý sme zodpovedne používali 4 až 5 rokov, má oveľa nižší dopad na životné prostredie ako ten, ktorý bol za tú dobu minimálne raz predmetom  recyklačného procesu? 

Vo výzve Šetrím svoj mobil aj čas vyzývame ľudí zamyslieť sa nad tým, ako pristupujeme k elektronike, ktorú používame. Viac informácií ako na to získate na webe Zatoč s odpadom.

Do výzvy sa môžete zapojiť kedykoľvek, avšak v prípade záujmu o mesačné žrebovanie, je dobré výzvu splniť do konca februára.

Už teraz sa tešíme na vaše výsledky a zistenia. 

Podobné články