Nový ročník súťaže Zelený svet: Voda je život

Súťaž umeleckej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet už 27 rokov sprostredkováva myšlienky detí svetu dospelých. To, že prírodu môžeme oslavovať aj farbami, dokazujú deti svojimi výtvarnými prácami, maľbami, kresbami a grafikami. Tentokrát môžu deti a mládeť výtvarne a literárne tvoriť na tému VODA JE ŽIVOT.

Aktuálny ročník súťaže sa zameriava na hospodárenie s vodou a poukazuje na to, čo sa stane, ak voda v krajine chýba. Príkladom je posledné sucho na Slovensku. Na základe meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu nepretržité obdobie sucha trvalo od septembra 2021 až do augusta 2022. Deficit zrážok sa prejavil nielen vysychaním riek a potokov, ale aj pôdy a podzemných zdrojov vody. Nedostatok vody bol v letnom období taký alarmujúci, že vysychali studne a do niektorých obcí museli pitnú vodu dovážať cisternami. Na mnohých miestach bol vydaný zákaz polievania záhrad a trávnikov alebo napúšťania bazénov. Viacero samospráv kvôli suchu prestalo kosiť verejnú zeleň. Dôvodom vzniku takýchto extrémov v podmienkach Slovenska je zmena klímy a nevhodné hospodárenie s vodou. V dôsledku vysokých teplôt a nedostatku zrážok je potreba zavlažovania obrovských poľnohospodárskych plôch stále väčšia a nákladnejšia. Vodu si častokrát nevážime a berieme ju ako samozrejmosť, pritom však nie je lacná a nie je ani nevyčerpateľným zdrojom.

Umelecké stvárnenie témy „Voda je život“ bude pre deti, žiakov a študentov nepochybne výzva. Svoje práce odrážajúce aktuálnu tému môžu zaregistrovať v predpísanom formáte do dvoch súťažných kategórií: 1.Výtvarná a digitálna forma2. Literárna tvorba. Viac informácii o podmienkach súťaže sa dozviete na stránke: Zelený svet. Propozície súťaže si môžete pozriet TU

Súťažné práce je potrebné poslať najneskôr do 28. apríla 2023 na adresu organizátora súťaže. Najlepšie diela v jednotlivých súťažných kategóriách budú ocenené hodnotnými vecnými cenami. Kvalitu a výnimočnosť prác bude posudzovať hodnotiaca komisia tvorená odborníkmi z umeleckej oblasti. Vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien je plánované na máj 2023.

Podobné články